La polèmica Llei 13
Des de fa unes setmanes,
els usuaris de xarxes i plataformes com Youtube veiem una sèrie d’avisos i notícies que parlen del que suposaria que entrés en vigor l’anomenada Llei 13. Es tracta de la campanya #SaveyourInternet, en resposta a la proposta de la reforma de la Llei de Copyright que podria canviar, diuen, l’Internet que coneixem avui dia. Abans, posem-nos en context. Els drets de propietat intel·lectual han anat funcionant per sectors professionals i territoris d’una forma més o menys normalitzada, acceptada i eficient. Però què passa en un àmbit tan global com Internet? Es pot regular? Què passa amb les lleis de propietat intel·lectual a la xarxa? Si n’hi ha, són minses.
Una de les possibilitats d’Internet és la possibilitat de barrejar continguts. Així, la Llei 13 obligarà i multarà totes les plataformes que infringeixin la propietat intel·lectual. Això significa que tant Facebook, Google o Youtube, per dir-ne algunes que tots coneixem, no podran acceptar els milions de nous continguts que els arriben cada dia i que infringeixen alguna propietat intel·lectual, ja sigui a través de música, imatges o qualsevol altre element que sigui propietat d’algú altre. És a dir, qualsevol tipus de material de reforç que no sigui creat pel mateix usuari que publica un contingut, haurà de ser bloquejat i, fins i tot, penalitzat. Per entendre-ho, posem un cas que podem veure habitualment a Internet, com són les anàlisis de temes musicals o de quadres d’art. Ho han encertat. Amb la nova llei desapareixeran. És negatiu? Depèn.
Per als creadors que utilitzaven continguts d’altri per guanyar-se la vida –molts diners, en alguns casos–, els suposarà un daltabaix, ja que hauran de canviar completament la seva estratègia de continguts i de negoci. Per als creadors originals, en canvi, això podria suposar un avantatge, ja que tallaria d’arrel,
a priori
, la pirateria diària a la qual estan sotmesos. En definitiva, a hores d’ara encara està per veure com avança aquesta proposta de Llei 13 que, com deia, podria suposar un gir de 180 graus del que entenem avui com a Internet.