Repàs al darrer MWC
Fa unes setmanes
van tancar les portes de la darrera edició del Mobile World Congress de Barcelona. Una nova edició que, com ja hem comentat últimament, cada vegada és menys Mobile, per allò de la innovació estancada, i més IOT, sigles angleses d’allò que anomenem Internet Of Things (internet de les coses). En definitiva, tot allò que ens farà estar més connectats amb tots els elements del nostre entorn.
En parlaré. Però abans deixin-me parlar-los dels productes més rellevants que s’han presentat al Mobile d’enguany. En primer lloc, les pantalles mòbils plegables, de les marques Samsung i Huawei, han estat un dels productes que han acaparat més mirades, malgrat que encara es presentin extremament cars i amb un format de pantalla –una espècie de format panoràmic– que a molts els genera dubtes. Aquests dispositius encara són massa amples i, en la meva opinió, haurem d’esperar a l’arribada del grafè per tenir pantalles mòbils més funcionals.
Hem pogut veure algunes altres meravelles, com el Nokia amb 5 càmeres, el control amb gestos a l’aire d’LG o el mode de gravació professional de Sony amb el nou Xperia Z1.
Però parlem d’allò de què tothom parla. Ho han endevinat: el 5G. Què és? Es tracta, per definir-ho d’un forma senzilla, d’una evolució dels senyals sense cables 3G i 4G i que podria arribar a donar velocitats de fins a 10 gigues per segon, cent vegades més ràpid que el 4G. Això permetrà, a priori, i com podran desxifrar, moltes més possibilitats per establir connexions. Per exemple podrem gravar i enviar vídeos 4K al moment, podrem realitzar operacions quirúrgiques des de l’altra punta del món o tenir una connexió al moment amb tots els aparells que tinguem al voltant, ja siguin desenes o milers.
El més important del 5G és que generarà un nou món de possibilitats que encara no ens podem ni imaginar. I no, no podran utilitzar-lo amb el seu telèfon actual. Hi haurà tot un desplegament de nous aparells que siguin capaços d’absorbir un senyal tant alt de dades.