SEGRE
a qualsevol hora. En l’era del ‘multitasking’, els audiollibres ens permeten fer altres coses al mateix temps.

a qualsevol hora. En l’era del ‘multitasking’, els audiollibres ens permeten fer altres coses al mateix temps.SILK BAY

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Per Els darrers mesos

ha desembarcat a l’estat espanyol Storytel, empresa danesa que està implantada amb èxit en diferents països europeus com Alemanya o Holanda. La campanya publicitària, en horaris de màxima audiència televisiva i a les xarxes socials, està destinada a obrir un mercat fins ara inexistent al nostre entorn: escoltar llibres. Segons Sílvia Clemares, col·laboradora docent del màster d’Edició Digital de la UOC, “els audiollibres ens connecten emocionalment amb l’antiga tradició dels rondallaires”. Mentre Clemares afirma que “t’ofereixen una altra manera de llegir, més relaxada, que no requereix tant d’esforç”, la presidenta de l’Associació d’Editors en llengua Catalana, Montse Ayats, explicava en un article al suplement

AraLlegim

que “l’audiollibre té un format i una funció diferent, en cap cas no el substitueix perquè escoltar no és el mateix que llegir”.

Tant si el veiem com una nova manera d’aproximar-nos a la literatura com un altra forma de consum cultural, el cert és que els audiollibres sembla que han vingut per quedar-se. Si més no en la literatura en castellà. El mercat anglès està en plena expansió, mou desenes de milions de dòlars i està influint en la manera com una part de la població s’acosta a la lectura. Segons un article publicat per Smart Locuciones, empresa especialitzada en la producció d’àudios de tota mena, també audiollibres, aquest format no tendeix a competir sinó a complementar-se: “Tres de cada quatre consumidors d’audiollibres afirmen que els ajuda a llegir més.” El mercat nord-americà és el més extens i el que millor ha acollit aquest format, ja que l’oferta és molt variada –estem parlant de centenars de milers de títols– i permet combinar-ho amb altres activitats com conduir, fer feines de casa, passejar o fer esport. És com escoltar la ràdio, i en països com Alemanya, amb una llarga tradició de radionovel·les, aquest format es veu com una versió 3.0 d’aquestes narracions.

La producció en català, per contra, és molt minsa, fins i tot podríem dir que gairebé inexistent. Des de Storytel aposten per cobrir l’oferta de l’estat amb la diversitat lingüística del territori, per això van augmentant a poc a poc el número de títols que ofereixen en català a la seua plataforma, coneguda com la Netflix dels llibres. La demanda, per contra, és molt escassa i s’haurà de veure si és viable. Produir un llibre pot costar més de 3.000 euros sense comptar els drets, i després pot durar entre 5 i 30 hores.

a qualsevol hora. En l’era del ‘multitasking’, els audiollibres ens permeten fer altres coses al mateix temps.

a qualsevol hora. En l’era del ‘multitasking’, els audiollibres ens permeten fer altres coses al mateix temps.SILK BAY

tracking