Aplicacions per a l'estiu (2)
Segona part
de l’article que vaig obrir la setmana passada i en el qual els donava claus, en forma d’aplicacions, per gaudir de la millor manera l’estiu, allà on vagin.
Avui ho faré una mica més específic: els parlaré d’aplicacions exclusives de museus i per a museus. Potser no els serveix si són a la platja estirats al sol o en alguna terrassa prenent una cervesa. Sí que els serviran, però, si viatgen a les grans capitals d’Europa, on hi ha els museus amb les millors obres d’art que es conserven al vell continent.
No serà fàcil parlar-los d’una aplicació en concret, però sí que els puc indicar què podran trobar en la gran majoria. Per això partiré de l’aplicació del Rijksmuseum d’Amsterdam, en què trobaran obres de Rembrandt, Vermeer i Van Gogh. L’aplicació és un element més de la seva visita al museu, que els acompanyarà sala a sala, obra a obra, per explicar-los les curiositats, anècdotes i característiques de cada una d’aquestes. Com si fos una guia multimèdia, caldrà que vagin introduint el número de cada obra i, a través dels auriculars, escoltar l’explicació. Algunes aplicacions, inclús, incorporen elements de joc i multimèdia, com vídeos i interactius. Les aplicacions de museus més avançades els proposaran, a més, rutes temàtiques per tal de fer més divertida la visita.
Si els parlo de la del Rijksmuseum també ho puc fer de la Louvre, Prado, Palau de Versalles, o MNAC. Totes tenen les seves característiques especials, però totes els serviran per gaudir d’una forma més immersiva dels museus d’allà on vagin. Però cal fer una menció apart per aplicacions com Smartify. Es tracta d’aplicacions genèriques, no vinculades a cap museu, que els permetrà conèixer una obra d’art només fent-hi una fotografia. El
software
identificarà l’obra i els explicarà tot el que pugui trobar a la seva base de dades o a la xarxa. És el que podríem definir el Shazam de les obres d’art. Una opció més que viable per tal de conèixer les obres més representatives de l’art. Jo, per la meva banda, els recomano que amb previsió es descarreguin l’aplicació nativa de cada museu.