Adéu al símbol de la victòria?
Ja fa temps
que des d’aquesta columna els faig molt èmfasi en allò que publiquem i que no a les xarxes i com aquests continguts els poden aprofitar els lladres virtuals. Fa temps els vaig parlar de l’aplicació FaceApp i la cessió de les nostres imatges del rostre en alta qualitat a empreses russes. La setmana passada els parlava que, poc després de la viralització d’aquesta plataforma fotogràfica, vam saber que empreses de casa nostra ja permeten començar a pagar a través del nostre rostres. Una curiosa coincidència.
Avui sabem que en les darreres setmanes hem vist com, de nou, diversos mitjans de tot el món avisen d’una nova alerta en ciberseguretat que té a veure amb les nostres bioempremtes i les nostres fotos a la xarxa. Els parlo del símbol de la victòria, amb els dos dits en format be baixa. Si es pregunten els motius els diré que el tenen amb l’augment de les possibilitats fotogràfiques i les noves càmeres que cada vegada tenen més resolució.
Així, ensenyar els seus dits índex, que contenen les seves empremtes dactilars amb els quals ja signen un grapat de coses del seu dia a dia, obren aplicacions, entren en edificis i passen dispositius de control de seguretat, no és una bona idea. Sobretot quan les seves fotografies s’envien automàticament a servidors de tot el planeta. Sobretot quan, ara més que mai, guardem les nostres fotografies fetes amb el mòbil al núvol.
Ho han dit científics xinesos, que avisen que si les nostres fotografies publicades amb els dit en aquesta posició estan realitzades a menys d’un metre i mig, els ciberdelinqüents podrien arribar a capturar el 100% de les nostres empremtes dactilars. Si la distància és d’entre metre i mig a tres metres, fins al 50%. Recomanen que totes aquestes fotos es realitzin a més de tres metres o, directament, no es facin. El tema de la seguretat a internet es pot convertir en tot un autèntic maldecap en un futur molt proper, si no ho és ja per a molts. Per això cal que n’estiguin conscienciats, preparats i que prenguin totes les mesures oportunes. Ja saben que és millor prevenir que curar.