Els escriptoris remots
Segueixen confinats
pel coronavirus? Mentre escric aquest article no els puc assegurar que quan el llegeixin ho puguin fer des del sofà de casa o des d’una terrassa d’un bar. Tant si és una o l’altra, i amb més o menys confinament, significarà que estan bé de salut, que és el principal.
La setmana passada els vaig parlar de com tenir des de casa un bon flux de treball. Els vaig comentar que el més important era que totes les eines fossin senzilles de gestionar per part de tots els membres dels seus equips, i que utilitzessin diverses plataformes per realitzar diferents tasques, com enviar documents o realitzar videotrucades.
El cas que ens ocupa avui és una mica més complicat. Poca gent s’hi havia enfrontat fins avui. I és que treballar des de casa a vegades pot comportar no tenir els programes que tenen al seu lloc de feina o potser no tenir accés a documents que no poden sortir de la seva planta. Com sigui, aquests dies molts de vostès deuen haver après què és això de l’escriptor remot o, dit d’una altra manera, connectar-se des de casa al seu ordinador de la feina. La idea és que, utilitzant les eines que ens donen la tecnologia i la xarxa, com poden ser les VPN, sigles de Virtual Private Network (xarxa virtual privada), puguin crear un túnel a través de la xarxa entre casa seva i l’ordinador de la feina, de manera que tindran tots els programes i arxius de la feina a casa. La configuració dependrà de diversos aspectes que els hauran de garantir els informàtics de la seva empresa, però pel que fa a programes per realitzar aquestes connexions, els puc parlar del clàssic Team Viewer (de pagament), VNC (codi lliure) o els propis de Microsoft i Apple, anomenats els dos Remote Desktop, també gratuïts. Això sí, tots els oferiran diverses funcions característiques pròpies.
La facilitat i la velocitat de treball dependran en gran mesura de la seva connexió a la xarxa. Si és ràpida i eficient, els asseguro que no notaran la diferència entre treballar amb el seu ordinador i treballar de forma remota amb l’ordinador de la feina. Per què no ho proven?