25 anys del format mp3
Molts dels lectors
que em llegeixen en aquests moments deuen conèixer un dels noms més populars que ha donat la història de la informàtica. Es tracta del format d’àudio anomenat mp3. Aquests dies, malgrat que avui dia poca gent ja l’utilitzi, torna a estar en boca de molts, atès que aquest format de compressió compleix vint-i-cinc anys. Avui poca gent en parla, però el seu paper ha sigut fonamental en el canvi gairebé complet d’un model econòmic de casa nostra, el musical.
Fem memòria. A principis dels anys 90, un investigador de l’institut Fraunhoffer alemany va desenvolupar un format de compressió d’àudio digital que era capaç de reduir notablement un arxiu musical sense gairebé pèrdua. Aquest format es va anomenar MPEG Audio Layer III, que més endavant es va rebatejar amb el popular nom mp3. La seva gràcia era que era fàcilment intercanviable a través de la xarxa.
Tècnica i ciència a banda, a finals dels 90 va aparèixer la primera cançó convertida a aquest format,
Until it sleeps
, de Metallica. Els primers ordinadors personals amb connexió a la xarxa i un programa que tothom deu recordar anomenat Napster van fer la resta. Milions d’usuaris van començar a descarregar-se lliurement arxius mp3 amb programes que evolucionaven cap als Torrents, eMules i d’altres, que es guardava en petits aparells similars als actuals
pendrives
amb capacitat de reproducció multimèdia. Mentrestant, la batalla judicial per evitar la pirateria omplia folis i carpetes als jutjats de tot el planeta. Apple, per la seva banda, va veure la seva oportunitat i va irrompre l’any 2001 amb el seu primer iPod, que era un reproductor d’arxius mp3. Va ser el final de l’era dels Compact Discs i el principi d’una incipient indústria que aniria convergint, amb els anys, cap als sistemes de reproducció en
streaming
, com Spotify o iTunes.
Avui dia ja ens hem oblidat dels arxius mp3 i poca gent utilitza aquests sistemes antics de descàrrega, però la revolució en la indústria musical dels darrers vint anys ha sigut en part, agradi o no, gràcies al format mp3.