"El nostre repte ara és aconseguir implementar l'agricultura de precisió"
Alexandre Escolà Agustí és Enginyer Tècnic Agrícola, Enginyer Agrònom i Doctor per la Universitat de Lleida. Coordina del Grup de Recerca en AgròTIC a i Agricultura de Precisió de la Universitat de Lleida – Agrotecnio Center. És Professor Agregat i imparteix docència a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria
Agrària i a l’Escola Politècnica Superior.
Àlex, com vas acabar fent Agricultura de Precisió?
Quan estudiava no en vaig sentir a parlar mai, però sí que havia fet alguna assignatura de sensors i automatització que m’havia agradat molt. El meu treball de final de carrera va consistir a posar sensors a un equip d’aplicació de productes fitosanitaris per a fruiters per tal de mesurar les dimensions de la capçada i aplicar la dosi de producte més adequada. El treball va resultar molt interessant i quan vaig acabar el vaig convertir en el meu tema de tesi, ja dins del GRAP. A més d’ajustar la dosi de productes fitosanitaris, vam veure que també érem capaços de realitzar mapes de la vegetació, i ens vam adonar que ja estàvem fent Agricultura de Precisió. Des de fa vuit cursos la Universitat de Lleida imparteix assignatures d’Agricultura de Precisió als seus plans d’estudis. Va ser de les primeres!
I ara ets director del GRAP.
Sí. Vaig assumir la coordinació del grup l’any 2019, quan vaig agafar el relleu al professor Joan Ramon Rosell. Actualment som vuit membres i treballem amb diversos més en formació i col·laboradors externs. És un grup assambleari i per a mi la direcció és un repte i un honor.
Quines són les vostres línies d’investigació?
Una és la caracterització 3D de plantacions fruiteres mitjançant sensors Li- DAR i altres tecnologies. Una altra línia és la detecció i la localització de fruits amb tècniques d’Intel·ligència Artificial i les tècniques de mostreig per a estimació de la collita. Una altra és la caracterització i anàlisi de cultius extensius i fruiters mitjançant teledetecció des de satèl·lits, avionetes o drons.
També ens dediquem a l’anàlisi espaciotemporal de dades i la seva aplicació al maneig agronòmic de les explotacions (fertilització, sembra, reg, etc.). A més, som experts en l’aplicació eficient i precisa de productes fitosanitaris. Finalment, també tenim un línia de Ramaderia de Precisió, concretament d’alimentació de precisió en porcí d’engreix.
Estem ben situats en el camp de l’Agricultura de Precisió?
Sí. Puc dir que el GRAP és un grup molt ben considerat a nivell internacional. El motiu principal és el temps que portem investigant i la qualitat dels nostres treballs. El punt d’inflexió que ens va donar projecció internacional va ser l’any 2013, quan vam organitzar a Lleida la 9a European Conference on Precision Agriculture, un esdeveniments molt important del sector amb més de 300 assistents d’arreu del món. L’èxit de l’esdeveniment ens va obrir les portes a col·laborar en la organització dels congressos següents, a entrar a diversos comitès editorials de revistes científiques del sector i a treballar estretament amb la Societat Internacional d’Agricultura de Precisió. Avui el nostre repte és aconseguir que l’agricultura catalana adopti les nostres tècniques a nivell comercial per aconseguir una producció més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.