“En investigació agroalimentària, Lleida és un referent a Catalunya”
Innovar o morir, aquesta és la qüestió?
Exactament. En l’actualitat, l’oferta de productes i serveis excedeix de bon tros la demanda. En un mercat global canviant, que evoluciona a una velocitat de vertigen, només aquelles empreses capaces de visualitzar les tendències a mitjà i llarg termini, que estiguin preparades per als canvis, i que sàpiguen avançar-se a allò que els seus clients demanaran, tenen futur. I això passa necessàriament per investigar i innovar.
Es coneix prou el que està fent la UdL en recerca?
La Universitat de Lleida està molt ben posicionada en investigació a nivell nacional, i així ho han reconegut nombrosos rànquings que avaluen la qualitat i la productivitat científica, especialment en alguns àmbits concrets com l’agroalimentari, el biomèdic o el de les enginyeries. Tanmateix, si bé a nivell científic estem ben reconeguts, tenim una assignatura pendent amb la comunicació del que s’està fent a la UdL a nivell de la població general.
Sovint tinc la sensació que els nostres conciutadans veuen la universitat com un ens llunyà, quan justament s’ha de tractar de tot el contrari. Ha de ser el lloc on dirigir-se sense complexos quan es tracta de buscar solucions científiques.
Quin paper creu que han de jugar els Serveis Cientificotècnics (SCT) en el desenvolupament de la recerca i la innovació a Lleida?
La Universitat és la gran generadora de coneixement, el lloc on neixen moltes de les idees que, més tard o d’hora, serveixen a la societat. Els SCT han de ser el pont d’unió entre els dos mons.
Hi són per posar a disposició de la societat els últims coneixements i les tècniques més noves i, el que és més important, per ajudar les empreses en els seus projectes de recerca i innovació. A més, hem de saber valorar el que es fa a Lleida, que, en general, està al mateix nivell, o superior, al que s’ofereix des d’altres pols d’atracció com Barcelona.
Per exemple, en el camp de la investigació agroalimentària tots els indicadors situen la Universitat de Lleida al capdavant de Catalunya..
A més de ser el responsable de tots els Serveis Cientificotècnics de la UdL, en dirigeix un. Pot explicar-nos de què s’ocupa?
Dirigeixo un SCT relacionat amb la microbiologia d’aliments, clau per assegurar l’estabilitat microbiològica dels aliments i, el que és més important, la seguretat alimentària.
Des d’aquí oferim a empreses, institucions públiques i particulars tot tipus d’anàlisis microbiològiques d’aigua, aliments i pinsos, i estudis de vida útil dels aliments. Aquestes anàlisis són fonamentals en la indústria agroalimentària, tan present a l’entorn de Lleida.
D’altra banda, i atès que el camp d’especialització del meu grup de recerca són les floridures toxigèniques, oferim anàlisi de micotoxines en matèries primeres, aliments i pinsos i estudis d’eficàcia d’adsorbents de micotoxines.