Els internautes pugen un 30%
Un estudi realitzat per IAB Spain sobre la utilització de les xarxes en el darrer any mostra clarament que on els internautes han passat més temps és a WhatsApp, Twitch, YouTube, Spotify i HouseParty. No obstant, la sorpresa ha estat TikTok, que ha multiplicat per tres i per quatre el nombre d’usuaris respecte a l’estudi de 2019.
Aquesta és una xarxa que destaca entre els menors de quaranta anys i majoritàriament amb perfil femení. Abans es percebia com una xarxa més aviat juvenil o musical, però com mostra l’estudi, els paràmetres han variat substancialment i una de les causes és que durant la pandèmia els usuaris han començat a utilitzar o descobrir noves xarxes que fins llavors els eren desconegudes.
Així el volum d’internautes que han explorat noves xarxes i que es pensen crear un perfil ha augmentat un trenta per cent respecte als barems de 2019. Tot i que caldrà veure si es mantenen quan acabin els confinaments que hi ha hagut durant la crisi de la Covid-19.
Els enquestats han donat un molt bona valoració a WhatsApp, YouTube i Spotify, tot i que Facebook continua sent la xarxa més coneguda a nivell espontani i la segueixen Twitter i Instagram. Aquesta última és la que any rere any continua creixent, molt especialment entre els menors de quaranta anys, i cal destacar en aquest punt la considerable notorietat que està tenint TikTok, que passa d’un 14 per cent el 2019 a un 53 durant el 2020.
TikTok no solament està sent utilitzada pels joves que es mouen per les xarxes sinó que cada cop més s’incrementa l’edat dels seus usuaris. L’estudi revela que WhatsApp i Instagram són les xarxes que els internautes utilitzen més sovint, curiosament per damunt de Facebook, que any rere any va perdent posicions.
Els usuaris han duplicat també el temps de navegació per les xarxes, molt especialment a causa de la pandèmia que ens ha tingut moltes hores tancats a casa. Així, mentre que el 2019 la mitjana de temps dedicat a navegar era de 55 minuts, s’ha passat l’any 2020 a una hora i vint minuts diaris.
L’estudi, no obstant, també revela que quan l’enquestador és el que suggereix una xarxa, Facebook és la primera que ve a la ment dels enquestats amb un 93%, seguit de WhatsApp, tot i que aquesta ha baixat del 93 al 89 en l’edició de 2020. Twitter obté el tercer lloc amb el 84%, igual que YouTube i Instagram.
Els comptes que més segueixen els usuaris l’encapçalen els formats per amics i familiars, amb un 96%, seguit dels canals d’ influencers amb un 56. Les marques de diferents tipus també tenen un bon percentatge amb un 52%, mentre que els mitjans de comunicació assoleixen el 41% i els partits polítics es queden amb un 19%.
El dispositiu més utilitzat per enganxar-se a les xarxes continua sent el mòbil amb un 97%, mentre que només un 25% ho fa a través de Smart TV.
Els continguts més buscats són, tant de marques com d’ influencers, els anomenats tutorials. A aquest grup el segueixen tots els continguts dedicats a l’humor, la música i els informatius, per aquest ordre.
.