Un impost global
Les grans empreses tecnològiques del món, de les quals tots ens sabem els noms (Google, Facebook, Apple o Amazon) havien trobat en el conglomerat de les polítiques econòmiques de la Unió Europea un forat laberíntic perfecte per tributar el mínim possible. Com ho feien? Basaven la seva residència en països de baixa tributació, com Irlanda, i als països on treballen hi tenen delegacions minúscules per seguir oferint els seus serveis i deixar de pagar grans impostos de societats (a Irlanda és del 12%, mentre que a França és del 34%).
Però les factures segueixen anant a Irlanda. Així, per exemple, malgrat que Facebook va ingressar 600 milions en publicitat a Espanya, només va pagar 860.000 euros en impostos i tributs. L’estructura de Google és similar: factura tot el seu negoci d’Espanya a Irlanda, i al nostre Estat hi té una filial que presta serveis de suport a la matriu irlandesa. Les quatre empreses citades al començament de l’article van pagar només 23 milions d’euros en impostos, una xifra ridícula. És així en la gran majoria de tecnològiques i empreses de la nova onada econòmica del segle XXI.
Fins ara? Podria ser. L’organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha anunciat un acord de 130 països perquè aquestes grans empreses paguin un impost mínim global, que serà del 15% en tots els països signants. Aquest acord podria generar 150.000 milions per repartir entre els països cada any.
Aquest és un acord global que havia fracassat en el seu moment perquè, com era d’esperar, Irlanda s’hi va oposar, mentre Espanya i altres països redactaven lleis que obligaven a tributar un mínim d’un 3% de la facturació global, com la recordada taxa Google. L’acord de l’OCDE implica sumar 12 punts a aquests tributs mínims, que ajudaran a repartir els impostos que generen els beneficis d’aquestes grans empreses.
Sembla que aquest acord entrarà en vigor l’any 2023, per la qual cosa les empreses afectades tenen un any i mig per preparar les seves estructures per complir amb la nova normativa, que d’altra banda els restarà grans quantitats de beneficis.