“El canvi climàtic no serà apocalíptic però sí que portarà molt patiment”
Víctor, per què és enginyer forestal?
Perquè és la carrera més completa per a una persona que té inquietuds professionals com les meves. És a dir, per a qui busca una visió pragmàtica sobre com abordar els gran reptes ecològics que tenim a dia d’avui. I és que l’enginyeria forestal et permet compaginar les activitats al medi natural amb les obres d’enginyeria i també amb qüestions d’economia, sostenibilitat i fins i tot de protecció civil i salut pública.
L’ésser humà és un problema per a la natura?
Som un animal més. Crec que hem creat moltes divisions entre l’àmbit natural i l’artificial. Però aquesta visió és problemàtica per moltes raons; primer, perquè ens creiem que les catàstrofes naturals no ens afecten ja que vivim protegits a les nostres ciutats. I segon, perquè els homínids ja portem a la Terra uns quants milions d’anys. Per tant, els ecosistemes i els humans fa temps que estem coexistint, coevolucionant i en codependència. Per tant, som part de la natura, i no quelcom aliè a ella.
Què investiga actualment?
El nostre grup està actualment centrat en la predicció de l’ocurrència d’incendis forestals i en com evolucionarà el règim d’incendis durant aquest segle. És un problema fascinant perquè partim d’una base molt senzilla, i és que els grans incendis només necessiten 4 ingredients: combustible, que estigui sec, una ignició i unes condicions meteorològiques apropiades. Però partint d’aquesta base tan senzilla, predir el fenomen dels incendis forestals és de gran complexitat.
I quins canvis podem esperar en els incendis de la resta de segle?
Probablement veurem canvis en la distribució dels incendis. Les zones de costa, on ara hi ha més incendis, segurament cremaran menys perquè el creixement de la vegetació minvarà. A les de muntanya, en canvi, cada cop veurem que els incendis són més freqüents. I quan comencin els grans incendis als Pirineus patirem molt, perquè les acumulacions de combustible són molt més grans que a les zones de costa i, per tant, els incendis seran d’una intensitat molt més alta que la que veiem ara.
El canvi climàtic ens porta cap a escenaris apocalíptics?
El canvi climàtic és, sobretot, un problema de salut pública. Cal esperar un augment en les morts per onades de calor, així com més problemes respiratoris derivats de l’augment dels incendis i altres factors. Segurament caldrà adaptar el sistema econòmic i el teixit productiu a la nova realitat. Apocalíptic va ser allò del meteorit que va fer que s’extingissin els dinosaures. Ara no estem parlant de res semblant, però sí d’un canvi que portarà molt patiment.