Què hi ha darrere dels incendis forestals?
Poques experiències resulten més refrescants per a l’ànima que un bany de muntanya i un verd inesgotable ple d’arbres. Poc imaginem el perill que en realitat amaguen aquest verd i aquests arbres. I és que on els nostres ulls veuen naturalesa pura i bellesa, els científics en enginyeria forestal de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida ens adverteixen que en realitat som davant de masses forestals amb una càrrega de combustible en continu augment, i que en qualsevol moment poden cremar de forma catastròfica. Alguns la qualifiquen com “una veritable plaga d’arbres”.
Una plaga agreujada pel canvi climàtic
Any rere any, els científics han documentat com el nombre d’arbres va en augment, tant al nostre país com a nivell mundial.
Si bé és cert que en algunes zones tropicals la desforestació constitueix un problema important, a nivell global l’increment de la superfície forestal és més notable que el de la desforestació. En els últims 35 anys, l’expansió neta dels boscos (és a dir, considerant també les pèrdues per desforestació) ha estat de 224 milions d’hectàrees, xifra que equival a la mida d’Algèria.
L’estat de salut d’aquests boscos, però, ha anat empitjorant.
I és que, encara que resulti paradoxal, que hi hagi molts arbres no s’ha d’entendre com una cosa positiva, sobretot quan estem plenament immersos en un escenari de canvi climàtic. Quan hi ha molts arbres, l’aigua disponible per a cada arbre disminueix.
Si la pluja minva, el problema de la competència hídrica s’agreuja.
És per això que els investigadors consideren que ens enfrontem a una plaga, en què l’excés d’arbres empitjora la salut dels boscos..
Gestió forestal per a la conservació de les forests i la lluita contra el canvi climàtic
Els boscos juguen un paper essencial en la mitigació del canvi climàtic, atès que absorbeixen el 30% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle.
No obstant això, encara que la superfície forestal va en augment, la intensitat d’aquest embornal de carboni està minvant. És a dir, els boscos cada vegada creixen menys i, per tant, absorbeixen menys CO2, cosa que disminueix el seu efecte mitigador del canvi climàtic.
El problema rau en el major estrès a què estan sotmesos els arbres, com abans apuntàvem.
Aquest és un procés que, almenys en part, es pot corregir. I és que la gestió forestal ens dota de les eines per poder regular la densitat arbòria i, per tant, el seu creixement i estat de salut.
És cert que hi ha una certa resistència social cap a la gestió forestal i que una part important de la societat pot no veure amb bons ulls que es tallin arbres.
Però la naturalesa no funciona en base als prejudicis que puguem tenir en l’imaginari col·lectiu, sinó sobre la base de balanços d’aigua i energia. I si l’aigua escasseja, resulta imprescindible disminuir el nombre d’arbres per millorar el balanç hídric i, per tant, augmentar el creixement i l’absorció de CO2.
A més, la biodiversitat sol augmentar després de les activitats de gestió forestal planejades ordenadament..
El problema dels incendis forestals
El registre fòssil ens mostra que els incendis forestals són un element natural a la Terra atès que van aparèixer juntament amb les plantes, fa ja diversos centenars de milions d’anys.
El problema sorgeix quan els incendis que experimentem estan fora del règim d’incendis geològic i, sobretot, quan constitueixen un risc a nivell de protecció civil i de salut pública. Actualment, el nombre de morts per incendis a Europa supera el de víctimes mortals per atacs terroristes, i els problemes de salut per inhalació de fums agreugen les malalties pulmonars i augmenten, per exemple, la susceptibilitat per patir una Covid greu.
A través de la gestió forestal es pot modular la quantitat de combustible i, en conseqüència, graduar el risc d’incendis.
A més, les mesures de mitigació de canvi climàtic ens aporten una oportunitat inigualable per finançar aquestes activitats. I és que tècniques com la generació d’electricitat a través de la biomassa, la construcció en fusta i fins i tot la fabricació de roba a través de fibra forestal són noves alternatives per respondre al problema dels incendis forestals alhora que es combat el canvi climàtic.
Formació i recerca en boscos, incendis i canvi climàtic a la UdL
En l’actualitat s’imparteixen diversos graus i màsters a ETSEA en l’àmbit forestal. Aquests programes estan pensats per a totes aquelles persones que vulguin convertir-se en els professionals que realitzaran la tan necessària transició cap a una nova economia, que uneixi l’explotació racional del nostre medi natural amb la mitigació del canvi climàtic i la seguretat civil.
A més, la recerca forestal a ETSEA ha rebut un impuls molt important en aquesta darera dècada, fins a esdevenir un centre de referència tant a nivell nacional com internacional.