SEGRE
Com ensenyar a ser creatius a les aules?

Com ensenyar a ser creatius a les aules?SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

L’auge de les telecomunicacions i de les tecnologies interactives han afavorit que la cocreació sigui una estratègia cada cop més emprada a la societat, d’aquí la importància de saber utilitzar-la també a l’escola. Cocrear és un procés actiu i participatiu que requereix unes tècniques, hàbits i actituds que es poden aprendre, i la tecnologia pot ser una gran aliada en l’àmbit escolar. En aquest context, el grup de recerca COnTIC de la UdL investiga com utilitzar la tecnologia interactiva a les aules per aprendre a pensar i innovar col·laborativament i, conscient de l’impacte social de la seva recerca, treballa per transferir el seu coneixement als educadors i a la societat en general.

L’espècie humana es caracteritza per la seva capacitat per a la innovació i la creativitat, però hi ha la falsa creença que la creativitat és innata, individual i que les idees sorgeixen de manera espontània, sense fer res, per art de màgia. Els estudis científics mostren que es poden aprendre tècniques concretes que ajudin a pensar de forma creativa però, sobretot, mostren que cal desenvolupar unes actituds i uns hàbits creatius. També sabem que les bones idees apareixen més quan treballem en grup, amb altres persones, que quan ho fem sols.

De l’Homo sapiens a l’Homo Connectus: l’impacte positiu de la tecnologia per aprendre a ser més creatius El terme Homo Connectus (com a evolució d’Homo Sapiens) visualitza el poder de l’impacte de la tecnologia interactiva en el comportament dels humans (per exemple, en el consum, en l’oci...) i en el pensament creatiu. Aquesta metàfora encapsula la idea dels humans connectats els uns amb els altres, compartint i exterioritzant les seves idees en espais oberts, interactuant a través de diferents i múltiples canals multimodals. Com a resultat d’aquest diàleg actiu en línia, sorgeixen coneixements nous, dinàmics i creats conjuntament.

La recerca del grup COnTIC de la UdL pretén fer possible aquesta forma d’aprendre també a les aules i per resoldre problemes reals. Per aconseguir-ho han desenvolupat la metodologia CO-CREA. CO-CREA: Una metodologia per ensenyar i aprendre a resoldre problemes reals de forma co-creativa a les aules CO-CREA estructura el procés creatiu en sis fases amb objectius diferenciats: Començar, Definir, Dissenyar, Construir, Concloure i Comunicar.

En cada fase es proposen un conjunt de tècniques creatives i una forma de portar-les a terme que ajuden a donar resposta al problema de forma creativa. Així, l’alumnat aprèn un repertori d’estratègies creatives que pot aplicar en altres situacions per proposar una solució innovadora a un repte o problema social. reals de forma co-creativa a les Col·laborar per ser més creatius i creatives Per respondre als reptes globals de la nostra societat i produir resultats innovadors, originals i de valor es necessiten ments que sàpiguen pensar, crear i treballar conjuntament.

Les bones idees és més probable que sorgeixin en un grup que quan treballem sols. Ara bé, durant l’activitat creativa conjunta és molt important el desenvolupament d’un espai deliberatiu i de l’ús d’un diàleg creatiu que permeti l’emergència d’estratègies com, per exemple: l’intercanvi d’idees, la construcció col·laborativa i la combinació, selecció, avaluació i reflexió de les idees. La metodologia CO-CREA ensenya a col·laborar per ser més creatius.

Es dissenyen activitats que promouen tots els membres del grup acordin les normes i les regles de treball, la discussió, l’argumentació i la presentació de les idees. Es necessita un llenguatge i unes actituds que afavoreixin crear conjuntament amb els altres El desenvolupament d’un pensament creatiu ha d’anar acompanyat del desenvolupament d’un llenguatge i d’unes actituds socials també creatives. Durant la resolució co-creativa d’un repte, l’alumnat ha d’aprendre a desenvolupar unes actituds cap als altres, que incloguin: considerar i estar obert a incloure idees dels altres, crear sinergia i bon ambient per pensar junts o introduir altres perspectives.

Aquestes actituds impliquen utilitzar un llenguatge creatiu i caracteritzat per: especulacions (que passaria si...); exageracions (i si ho fes servir tothom...), ser divertit (una idea boja seria...); incorporar altres punts de vista (un científic diria...). CO-CREA ha dissenyat un conjunt d’ajuts en format de vídeo-exemples i d’infografies que, de forma explícita, ensenyen i desenvolupen un llenguatge i unes actituds socials co-creatives. Ús de tecnologia interactiva per donar suport a la cocreació CO-CREA utilitza les tecnologies interactives actuals que permeten que els usuaris puguin estar connectats i treballar online amb altres en un mateix espai de treball i compartir les seves idees.

Aquestes tecnologies també permeten utilitzar diferents canals i maneres de representar la informació: fotos, gràfics, vídeos...

tracking