Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida: 50 anys formant graduats de la cultura
Un aniversari és sempre una ocasió per a fer balanç i per a repassar totes aquelles imatges, situacions i moments que configuren la nostra memòria. Aquest curs un seguit d’activitats acadèmiques volen commemorar el naixement de la Facultat
L’any 1971 els estudis de Filosofía y Letras van començar a impartir-se a Lleida a l’edifici de Magisteri. El Centre es constituïa aleshores com una delegació de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’ensenyament superior s’apropava a les terres de Ponent i progressivament, oferia a la població la possibilitat de formar-se fins a assolir el màxim nivell acadèmic, mitjançant estudis de doctorat.
Per les característiques de la Lleida d’aquells anys, l’arribada d’aquests estudis universitaris suposava molt més que un repte educatiu. La Facultat es convertia des de bon principi en un espai on convergien filòlegs, historiadors, historiadors de l’art, sociolingüistes, escriptors o comunicadors. És a dir, que naixia un focus cultural rellevant que va contribuir a la democratització de la vida ordinària.
Una experiència que va donar els seus fruits perquè sovint l’èxit universitari no depèn només de l’estructura d’uns plans d’estudis, sinó que es desprèn de la integració real i efectiva en una comunitat de saber. És així com un bon nombre de personalitats que més tard han tingut un paper clau al capdavant d’institucions, administracions i governs es van formar en les aules d’aquesta facultat. Això permet afirmar que el Centre ha fomentat la captació i la retenció de talent a les terres de Lleida.
A la vegada no només hi ha tingut cabuda una elit, sinó que també un segment molt més ampli de joves han pogut impulsar la seva vocació intel·lectual i creativa.
La Facultat de Lletres ha anat evolucionant i encarant els reptes d’una societat canviant, que planteja exigències noves, sense prescindir de la seva essència, fidel al seu objectiu de servei a la comunitat.
Els estudis de la Facultat
Actualment a la Facultat de Lletres es poden cursar titulacions d’humanitats, és a dir, que fan referència a l’individu. En aquest marc general s’ofereix el Grau en Història; en Geografia; en Història de l’Art i Gestió del Patrimoni Artístic; en Filologia Hispànica; en Filologia Catalana i Estudis Occitans; en Estudis Anglesos i en Comunicació i Periodisme Audiovisuals.
Tot i que les titulacions ofertades poden semblar molt clàssiques, els formats s’han adaptat als canvis de la societat amb la intenció de cobrir les necessitats actuals. Per tant, s’han introduït continguts i competències de cara a respondre demandes concretes. Per exemple, en les titulacions de filologia es proporcionen destreses de l’àmbit de la lingüística aplicada i els graduats poden dedicar-se a la lingüística forense, en la qual l’ús de la llengua permet aportar proves en afers judicials.
En una especialitat molt diferent, com és la geografia, s’introdueix tot l’ús de la informació dels big data, incorporant a la titulació eines que permetin una correcta interpretació d’aquests. La titulació de Comunicació, tot i ser la més nova, incorpora totes les novetats del món professional que es tradueixen immediatament a l’aula; i a més col·labora amb el complex multimèdia Magical Media per desenvolupar les assignatures pràctiques amb la millor tecnologia. El Laboratori d’arqueologia aporta l’expertesa del seu personal especialitzat i permet incorporar les tècniques més innovadores pel tractament de material metàl·lic.
De la mateixa manera, el Centre d’Art d’Època Moderna du a terme projectes de valoració, taxació, conservació i restauració d’obres d’art que han permès identificar obres de El Greco, Goya o Rembrandt en els darrers temps.
Aptituds multidisciplinàries
En el context laboral actualment hi ha una demanda d’aptituds multidisciplinàries. Per a adaptar-se a les noves necessitats, la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida imparteix dobles titulacions que combinen una filologia i estudis de Llengües aplicades i traducció, o els camps de geografia i turisme.
Aquests itineraris permeten obtenir dues titulacions en 5 anys, amb la vocació de proporcionar al graduat una formació complementària i augmentar les possibilitats d’èxit en l’exercici professional. A la vegada, les titulacions incorporen un gran ventall d’activitats, més enllà del currículum estrictament acadèmic, que permeten a l’estudiantat adquirir un millor coneixement sobre el seu futur professional, aprofundir en algun aspecte concret dels estudis o iniciar-se en tasques de recerca. Entre aquestes, es pot esmentar l’obra de teatre que creen i interpreten els alumnes d’Estudis Anglesos, el pitching audiovisual Universitat-Empresa on participen amb els seus projectes els alumnes de Comunicació i Periodisme Audiovisuals o les excavacions que es fan a la fortalesa ibèrica dels Vilars des del grau d’Història, entre d’altres seminaris i congressos anuals que se celebren a la nostra Facultat com la Semana de la Letras Hispánicas, la Setmana de la Comunicació o les Jornades sobre Historiografia local.