IA i imatges històriques
Com seria la Gioconda del 2022? I Van Gogh? I Napoleó? Com ens els imaginem fora dels quadres i retrats a l’oli que hem vist tantes vegades? Això és el que ha aconseguit un artista brasiler utilitzant diversos algoritmes d’intel·ligència artificial per portar a la vida contemporània alguns dels rostres més famosos de la història. A través del seu Instagram, que trobareu a @hidreley, mostra retrats de Mozart, Shakespeare o l’estàtua de la llibertat de Nova York.
Aquesta artista es va donar a conèixer realitzant el mateix procediment amb resultats espectaculars dels protagonistes de Disney o de sèries de dibuixos animats, com els Simpson. Hidreley Leli Diao utilitza programes d’intel·ligència artificial aplicats a fotografies, i també la seva visió i toc artístic.
Un d’aquests programes és Artbreeder, que permet la creació d’imatges compostes, o FaceApp, que permet jugar amb els nostres retrats a fi d’envellir-nos o rejovenir-nos. Però no és tot tan automàtic ni tan bonic com sembla.
Per començar a realitzar el retrat, l’artista passa hores buscant en bancs d’imatges persones que s’assemblin als personatges històrics que vol acabar convertint. Un cop trobat un rostre que li recordi, per exemple, Napoleó, comença el joc de superposició i retoc d’imatges, posició del rostre i de conversió final, en la qual aporta rectificacions manuals.
Només la part final del retoc, assegura Hidreley en una entrevista, li comporta fins a dues hores de feina. El resultat és un banc d’imatges espectacular a Instagram en què podrem veure els nostres referents clàssics en estampes quotidianes, com George Washington amb una copa de vi, Mona Lisa en un parc i un mocador rosa, Leonardo Da Vinci en un retrat d’estudi fotogràfic o el retrat de Juli Cèsar a partir d’una estàtua convertit en un jove i atractiu treballador de la banca.
Veure per creure. I ara que comença l’era del metavers i dels mons inventats, podríem veure l’inici del retorn a la vida virtual dels grans personatges de la història?