El sistema SWIFT
Una de les possibles i sancions pensades per l’OTAN per acabar amb el conflicte entre Ucraïna i Rússia ha sigut la d’eliminar el país dirigit per Putin del sistema SWIFT. Però què significa i quines implicacions té?
SWIFT són les sigles de la Society for World Interbank Financial Telecommunication, i és un sistema de comunicació de bancs mitjançant un codi internacional que possibilita les transferències de diners per tot el món. Aquest codi s’anomena BIC (Bank Identifier Code) i sol tenir entre 8 i 11 números, que indiquen des d’on s’està fent la transferència. Amb el codi BIC s’inicia una transferència SWIFT que inclou, de forma xifrada, el detall de l’operació, l’emissor i el receptor, la quantitat de diners, la divisa, l’hora o les entitats, sempre a fi de garantir la seguretat i la informació entre dues parts.
El sistema SWIFT es va crear l’any 1973 i el conformen 11.000 bancs de 200 països de tot el món, i actualment el dirigeix des de fa dos anys l’espanyol Javier Pérez-Tasso.
Cada dia s’envien desenes de milions de missatges d’aquest tipus. Però què implica que Rússia quedi fora del sistema SWIFT? Doncs que tot el gegant estat rus no podrà realitzar ni rebre transferències de qualsevol lloc que no sigui la mateixa Rússia, quedant aïllada temporalment i econòmica del sistema econòmic mundial. És un bloqueig en tota regla de les grans potències mundials. Totes? No, la Xina té un sistema propi que treballa paral·lelament amb el sistema SWIFT. Es diu CIPS i podria donar cobertura a les transferències internacionals de Rússia. I la mateixa Rússia compta amb el SPFS, un sistema propi similar al SWIFT, tot i que poc instaurat i de recent creació.
Malgrat tot, les conseqüències de la sortida de Rússia del sistema SWIFT podrien suposar un greu contratemps a l’economia del país que lidera Putin, que van des de la caiguda dels bancs a una inflació exageradament alta. Ja ho sabíem, però ara podem constatar que les guerres són molt més que míssils i runa, a més de misèria i una greu salvatjada contra la humanitat.