Futbol americà, en català
L’interès pel futbol americà, i per l’NFL en particular, ha experimentat un fort creixement a Espanya en els últims anys. A nivell nacional són molts els fanàtics que s’han llençat a crear podcasts de qualitat que ocupen els primers llocs en les categories esportives de les plataformes d’àudio i de streaming en castellà.
No és tan senzill, però, trobar iniciatives especialitzades en parla catalana. A Lleida, cinc joves units per la seua passió van creure que valia la pena crear contingut d’aquest tipus en la seua llengua i, ara ja fa dos anys, van crear el podcast NFL a Sack.
La seua carta de presentació ja els defineix des d’un bon inici: “Cinc ponentins tocats del bolet fent petar la xerrada.” Es tracta d’Arnau Erta, Marc Perelló, Sergi Martínez, Jordi Bonet i Txus Arjona, tots seguidors de la lliga de futbol americà així com del panorama nacional d’aquest esport, que volien crear un espai distès i entretingut on parlar sobre actualitat i història esportiva mentre s’ho passaven bé. El projecte ja acumula més de 150 programes entre els podcasts que fan setmanalment i alguns programes especials.
No ha parat de créixer des del primer dia alhora que ha anat creant una petita però forta comunitat que els ha permès anar obrint més fronts. “Per les expectatives que teníem crec que ens està anant molt bé”, explica l’Arnau, que assegura que “solem tenir una mica més de 200 oients setmanals”.
En aquest sentit, durant els primers programes solien enregistrar els àudios per penjar-los a les plataformes Ivoox i Spotify, però ara fa un any que també s’han passat a Twitch, per on emeten el programa en streaming, i després el pengen a YouTube.El fet que retransmetin el programa en directe a través de Twitch els permet interactuar molt amb els seus espectadors. “Ens agrada que la gent participi en el programa, aporti idees i opinions”, explica l’Arnau, que afegeix que “sovint també hem entrevistat gent molt vinculada a aquest esport com analistes, el director tècnic dels Dragons o un dels millors catalans de la història del futbol americà, que és el Vicens Torres”.
Així mateix, hi ha hagut dies en què, degut a esdeveniments com la Super Bowl, han comentat partits en directe. I és que la iniciativa va més enllà del format podcast i streaming, ja que aquests fanàtics també administren un grup de Telegram amb més de 150 persones on parlen, sempre en català, de futbol americà.
“El tema de la llengua ens interessa molt, ja que només coneixem una altra iniciativa com la nostra a tot el país, que es diu Tots al Blitz”, diu l’Arnau. Amb aquesta premissa com a base, a NFL a Sack ho fan fàcil, ja que no utilitzen un llenguatge excessivament tècnic perquè “volem fer-ho senzill per a la gent que comença”, explica l’Arnau, mentre afegeix que “també hem creat diverses guies informatives on parlem dels equips i la seua història, els entrenadors, les regles del joc...”.
Inclús durant els primers capítols que van fer van incloure-hi una secció que es deia Futbol per a Rookies (principiants), on explicaven les regles d’aquest esport, les posicions dels jugadors... Aquests capítols es poden trobar a les plataformes on acostumen a penjar els seus programes.I és que el que va començar amb un podcast s’ha anat fent gran com una bola de neu.
“Al veure que hi havia força gent interessada a col·laborar amb nosaltres vam expandir la marca A Sack”, explica l’Arnau. Així, A Sack té ara també un compte que parla dels Dragons de Barcelona (@Dragonsasack), un altre que parla de futbol americà universitari (@collegeasack) i un tercer on comenten l’actualitat de la lliga nacional (@territoriasack).
“Són comptes satèl·lit que fem amb més gent que parla català d’arreu del territori”, assegura.
.