GameSports Lleida: Esports electrònics en català
Avui dia, la creació de continguts en català es viu com una opció clarament vocacional, a vegades polititzada, però principalment poc rendible. Així mateix, el sector dels esports electrònics en general cada vegada està agafant més embranzida, fins al punt que s’estan creant competicions que es retransmeten en directe i tenen un gran nombre d’espectadors. Noé Bosch i Francesc Flores van decidir fundar una empresa per tal de canalitzar tota aquesta eufòria. Es diu Gamesports Lleida, i actualment lidera el sector dels esports electrònics en català a l’univers de Twitch, la plataforma de streaming en directe més gran del món.
La iniciativa sorgí com a treball final del seu màster sobre Creació d’esdeveniments i competicions d’esports electrònics, i van decidir enfocar-la cap al mercat català. “Portem quasi dos anys creant l’ecosistema, ja que hi havia molta gent que jugava a esports electrònics però no hi havia, fins ara, estructura competitiva a Catalunya”, explica el Noé. Així, estan promovent la competició dels populars jocs de PC en línia League Of Legends i Valorant i del joc per telèfon mòbil Wild Rift. Al ser 100% en català, Òmnium Cultural els recolza econòmicament i a nivell de difusió, tot i que també es financen mitjançant subscriptors i la participació en el Mobile World Congress o la Mollerussa Lan Party, entre d’altres.
“Hem creat una lliga amb 10 equips per a cada joc, i estem valorant crear una segona divisió”, diu el Noé, que afegeix que ja superen els 450 jugadors repartits entre València, Illes Balears, Catalunya i Andorra. En aquest sentit, cada equip està format per cinc jugadors titulars i un parell de reserves, a més de la figura d’entrenador, l’analista de dades i el community manager, que s’encarrega de dinamitzar –en català– el públic que segueix les lligues a les xarxes socials, amb l’objectiu d’afavorir el seu equip. Cada jornada de la lliga es retransmet en directe. S’acostumen a celebrar quatre o cinc partides per jornada, d’una hora cada una, i les presenten comentaristes que coneixen els jocs amb profunditat. A aquests els acompanya un realitzador, que és el que punxa les diferents càmeres de la partida per tal de poder seguir la competició en viu des de diferents perspectives.
Aquest fan dels videojocs assegura que, ara per ara, el seu objectiu no és pas el rendiment econòmic, sinó “convertir-nos en referents en el món competitiu a Catalunya, tot creant un ecosistema saludable”. Des de Gamesports Lleida també es dediquen a assessorar els equips per tal de professionalitzar-los al màxim així com a la formació de casters, que són els qui s’encarreguen de retransmetre les partides a la plataforma Twitch. I és que no és gens senzill normalitzar la llengua amb continguts originals en una indústria completament castellanitzada. És per aquest motiu que aquests emprenedors esperen ubicar el català en un espai que ells consideren estratègic. En referència a aquest últim aspecte, cal destacar que dels 10,4 milions de canals que hi ha a Twitch, Gamesports Lleida s’ubica actualment a la posició 92.038, situant-se entre l’1% dels canals mundials que creen contingut. Així mateix, són el tercer canal en català més vist, al darrere de la Federació Andorrana de Futbol i el canal 80’s CAT.