El 5G: més enllà de la velocitat
La setmana passada vaig parlar-los de les característiques de la nova xarxa 5G. Resumint: alta velocitat de fins a 10 Gbps; una molt baixa latència d’aproximadament un mil·lisegon per enviar i rebre al mateix moment; i densitat de dispositius, de fins a un milió per cada xarxa 5G, per poder multiplicar tot el que connectem a la xarxa, l’Internet de les Coses.
Però el 5G és molt més que velocitat: l’hem d’entendre com una xarxa tan potent que modificarà totes les tecnologies que floten al seu voltant, la gran majoria encara per inventar. Posem-ne un exemple.
Fa uns mesos, per fer un reportatge, vaig parlar-ne amb un expert. Em va explicar un cas, i és com pot canviar la robòtica gràcies al 5G.
L’expert explicava que els robots ja no caldrà que pensin, no caldrà que tinguin un processador per analitzar el que veuen els seus ulls (càmeres), per prendre una decisió per moure’s i realitzar una acció. El 5G podria revertir aquesta idea que tenim prefixada dels robots.
I, si no poden pensar per ells mateixos, com ho faran? Doncs via 5G. Qui pensarà serà un nucli centralitzat (que pot ser més petit que una poma).
Així doncs, els robots podrien enviar el que veuen a través de les seves càmeres a un nucli central per tal que, en temps real, aquest retorni una ordre segons el que ha pogut calcular. I això quin avantatge comporta? Doncs un de molt clar, i és que un nucli central que donarà ordres a un robot, diguem-ne, treballador, podrà controlar al moment tota una flota de robots.
Rebrà milers i milions d’ordres de desenes o centenars de robots, ho analitzarà i en temps real donarà ordres a tota la flota de robots segons els seus paràmetres i objectius. Fem un exercici d’imaginació? Pensem en un tros de fruita de Lleida, amb rengs que no acaben mai i on hi ha desenes de robots que amb càmeres analitzen la maduresa, acidesa i estat de cada peça.
Un nucli central donaria ordres a cada un dels robots per collir només les peces de fruita òptimes, i optimitzant també les rutes de cada un dels robots perquè no perdin ni un segon. Seguiré parlant del 5G.