SEGRE

2.0

Alberto Casas “Fem vídeos de física que responen a preguntes que ens arriben per correu”

Alberto Casas, autor de 'La revolución cuántica'.

Alberto Casas, autor de 'La revolución cuántica'.ARXIU ALBERTO CASAS

Creado:

Actualizado:

La física teòrica és una disciplina que s’endinsa en qüestions d’una complexitat que frega l’existencialisme. Conscients que els conceptes amb els quals treballen no són fàcils de comprendre, i amb voluntat de no aïllar-se de la societat, l’Institut de Física Teòrica, amb seu a Madrid, va promoure un perfil de YouTube que acumula més de sis-cents mil seguidors. Alberto Casas és un dels responsables que hi ha al darrere d’aquest projecte i és autor, també, del llibre La revolución cuántica (Sinequanon, 2022).

En quin públic pensen quan fan els vídeos?

En estudiants de batxillerat amb curiositat i una certa formació i en adults sense formació científica però que hi tenen interès. A l’Institut de Física Teòrica tenim diferents canals de comunicació amb la ciutadania i molts vídeos responen preguntes que ens fa arribar la gent per correu.

Com saben a quin nivell de dificultat han de baixar per aconseguir arribar?

La base són les xerrades, siguin instituts, universitats, museus i centres de la tercera edat, que fem. En fem moltes i de manera intuïtiva vas trobant el nivell a partir de la seua reacció i interacció. Als vídeos la reacció és en diferit, però els seguidors i les visualitzacions ens indiquen que anem bé.

Cap responsable polític no els ha preguntat per què ho fan?

No, però en tot cas els diria que som servidors públics i que és bo i sa poder traslladar a la ciutadania, que ens manté amb els seus impostos, part de la feina que fem en forma de coneixement.

Les xarxes han facilitat molt la divulgació científica?

Nosaltres sempre n’hem fet, amb les xerrades que comentava. Però els vídeos ens permeten arribar a molta més gent i fer-ho en un format més dinàmic perquè hi pots posar vídeos i animacions.

A priori no és un tema socialment gaire popular.

Tampoc sé si aconseguirem que la física teòrica sigui mainstream. Encara que vivim en una societat poc científica, nosaltres no renunciem a la idea que la física, ben explicada, pugui generar interès més enllà dels estudiants que l’han d’aprovar.

Els vídeos són bons tutorials per tirar endavant els estudis?

Potser poden ajudar a entendre alguns conceptes clau, però no estan pensats per aprovar cap examen concret de física.

Però potser la fan menys tediosa.

El problema de la física als instituts és el temari. Els professors van amb l’aigua al coll per fer-lo tot i no poden aturar-se i aprofundir en els temes per despertar la curiositat.

Una actitud imprescindible per avançar.

Per què un electró és dues-centes vegades més lleuger que un protó? A l’institut t’ho diuen, però no et comenten que ningú ho sap. Descobrir-ho és un dels molts reptes pendents que tenim i compartir la incògnita pot motivar futurs científics a treballar-hi.

Han despertat vocacions.

Segur que també hi han influït sèries com The Big Bang Theory. En tot cas, a les xerrades se’ns acosta gent per dir que li han vingut ganes de fer física, així que m’agradaria pensar que sí.

Per sentir-se’n orgullós.

També fa respecte. Si després no els agrada me’n sentiria una mica responsable.

tracking