SEGRE

Com els despatxos professionals s'han d'adaptar per afrontar els canvis en facturació

Èlia Urgell és responsable de l'àrea fiscal, comptable i de facturació de Wolters Kluwer Tax & Accounting España. Amb ella parlem dels canvis que afectaran despatxos professionals

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Els propers anys es produiran molts canvis en matèria de facturació que tindran un alt impacte en les empreses i autònoms a l’hora d’emetre i rebre factures. Uns canvis que van dirigits a evitar el frau fiscal i a millorar la morositat. És per això que tant empreses com despatxos professionals hauran de fer un pas endavant per adaptar-s’hi. En parlem amb l’Èlia Urgell, responsable de l’àrea fiscal, comptable i de facturació de Wolters Kluwer Tax & Accounting España, proveïdor tecnològic líder de software empresarial que a Lleida té l’empresa Esofitec com a Partner Premium Autoritzat.

Èlia, cada cop que parlem amb Esofitec ens parlen de Wolters Kluwer. Explica’ns qui sou i què feu. Des de Wolters Kluwer oferim solucions de gestió digital per als despatxos professionals i per a les empreses especialitzades en les àrees fiscal, comptable, laboral i de facturació. Concretament, en l’àrea de facturació comptem amb quatre solucions: 3ASESOR|ges i a3ASESOR|Business 360 per a assessories i despatxos professionals, i a3factura i a3ERP per a empreses. Cada una d’elles adaptada a les diferents necessitats del segment al qual ens dirigim i a la mida de l’empresa. Nosaltres som fabricants, desenvolupadors i comercialitzadors d’aquests programes.

I quina relació teniu, Esofitec i Wolters Kluwer? Esofitec és un partner nostre. El paper dels partners per a empreses com la nostra és fonamental, ja que fan la tasca de comunicació, divulgació i aproximació dels nostres productes als clients. Esofitec coneix els clients de Lleida, sap com són, les seves inquietuds i neguits, la seva escalabilitat i necessitats. Són partners preparats i certificats i ens ajuden en l’acompanyament a les empreses en aquests moments de canvis normatius i que afecten la facturació. 

Canvis normatius? En aquests moments hi ha dues normatives en fase de desenvolupament reglamentari que afectaran la forma de facturació de les empreses i que tenen un horitzó d’implementació de dos o tres anys.

Quines són aquestes noves obligacions i normatives? En primer lloc, hi ha la nova llei antifrau, que té per objectiu evitar el frau fiscal, i el que fa és establir una sèrie de requisits i condicions als programes de facturació, cosa que afecta tant les empreses que emeten factures com els desenvolupadors de solucions de programari, com nosaltres. D’altra banda, hi ha la nova llei Crea y Crece, que té com a finalitat reduir la morositat i que obligarà a emetre i rebre factures electròniques en les operacions entre empreses i professionals. Ara estem pendents que s’aprovi el reglament que concretarà alguns aspectes de la seva aplicació.

Quan entraran en vigor? No tenim el reglament encara aprovat, però el projecte indica que serà obligatori el juliol del 2024 per a les empreses obligades a emetre factures i que utilitzin un software de facturació i per a nosaltres, com a desenvolupadors i comercialitzadors de software de gestió comptable, aquest període serà abans, per tenir les solucions adaptades. Al seu torn, la llei Crea y Crece té dues velocitats d’entrada en vigor. Quan s’aprovi el nou reglament, les empreses que facturen més de 8 milions d’euros tindran un any per adaptar-s’hi, i dos anys la resta d’empreses. Preveiem que ens situem a finals del 2024 o principis del 2025.

Quin impacte tindran aquestes normatives per a les empreses? Pot suposar un cost econòmic molt gran? Bàsicament, tindran dos grans impactes. El primer serà el tecnològic, ja que totes les empreses hauran de disposar d’un software de facturació que s’adapti a la normativa. Això té un cost econòmic per a les empreses que encara no tinguin el programari, ja que s’ha d’adquirir, i a més haurà de formar el personal. Val a dir que els ajuts del Kit Digital dels fons europeus ajudaran a mitigar i a amortir aquest cost. La segona implicació es l’adaptació al canvi que pot generar en la comunicació i relació entre les mateixes empreses i els professionals (clients i proveïdors), i entre les empreses i l’Administració tributària, ja que rebrà la informació en temps real. Qualsevol canvi requereix temps i esforç.

És car, aquest programari? Depèn de les empreses i de les seves necessitats, el preu variarà segons el tipus de programa i servei, i també de la mida de la companyia.

Què poden fer les empreses per afrontar aquest canvi de la forma més suau possible? L’experiència ens diu que les empreses que més aviat es preparen millor afronten els canvis. I parlo des de l’experiència perquè a Wolters Kluwer som especialistes en el canvi legal i a adaptar les nostres solucions d’acord amb el que diu la normativa i ja hem viscut canvis similars als que es produiran. D’una banda, el Subministrament Immediat d’Informació (SII), que va entrar en vigor fa cinc anys i que afectava les empreses amb una facturació superior als 6 milions. I també la normativa TicketBAI del País Basc, per lluitar contra el frau fiscal a les tres províncies basques i que ja s’ha començat a implementar.

Aquests canvis poden fer perillar algunes empreses? Les dues normatives pendents d’aprovar són un accelerador cap a la digitalització i demostren, juntament amb la mateixa evolució tecnològica que estem vivint en aquesta última dècada amb la intel·ligència artificial, el blockchain o la pandèmia que estem superant, que la digitalització és una realitat i que les empreses que no s’adaptin no podran competir i podrien quedar excloses del mercat.

A nivell general, què recomanes? Doncs els recomano bàsicament tres coses. En primer lloc, que busquin un software de facturació que s’adapti a la normativa i que els doni garanties, ja que aquestes solucions a partir d’ara tindran una alta càrrega fiscal. Els recomano també, com deia, que s’avancin a l’entrada en vigor d’aquests normatives. Avançar-se és la clau de l’èxit. Estaran més ben preparades per afrontar el canvi. I, finalment, que facin ús del programa Kit Digital, perquè hi ha ajudes per implantar software de facturació i la factura electrònica.

Quin feedback teniu de les empreses que utilitzen els vostres programes? Tenim milers de clients i amb un nivell alt de satisfacció. La majoria són clients de fa molts anys, però sempre en tenim de nous perquè és un producte que té molta penetració al mercat. Alhora, cal dir que malgrat que tenim grans programes que necessiten instal·lació i manteniment, i en això empreses com Esofitec són fonamentals, també tenim productes en línia, com a3factura, que funciona al núvol i té una posada en marxa més senzilla. Ens adaptem a cada client i a cada particularitat.

Preparats per afrontar els canvis en facturació

Preparats per afrontar els canvis en facturacióSEGRE

tracking