SEGRE

2.0

Pep Palomer “Acolorir imatges apropa la gent a moments històrics”

Pep Palomer “Acolorir imatges apropa la gent a moments històrics”

Pep Palomer “Acolorir imatges apropa la gent a moments històrics”JOSEP GASPAR/ANC

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Amb l’objectiu d’apropar la història als seus alumnes, en Pep Palomer, un professor d’institut de Girona, va decidir obrir un compte a Twitter, Catcolor, on publica una imatge històrica en blanc i negre i després la mateixa acolorida. En dos mesos ha aconseguit prop de 12.000 seguidors a Twitter i més de 700 a Instagram.

Com se li va acudir exposar la Catalunya acolorida a les xarxes? Vaig estudiar Història i sempre m’han agradat les fotos del passat, i ara faig de professor i vaig pensar que acolorir imatges seria una bona eina per acostar la història als meus alumnes.

Com feu la selecció de fotografies que acoloriu? Normalment faig recerca als webs d’arxius per mostrar imatges de diverses. He fet temes com l’obertura de la Via Laietana el 1911, els aiguats a Girona el 1940, o el bombardeig de Lleida de 1937. Però de vegades costa aconseguir bones imatges ja que molts arxius no tenen el fons digitalitzat.

Quan us trobeu davant d’una instantània antiga, com seleccioneu el color? La intel·ligència artificial proposa diferents paletes de colors i jo trio les que crec que poden acostar-se més a la realitat. Pel que fa a paisatges, busco colors que siguin al més semblants possibles a la realitat. Per a edificis que encara existeixen, intento trobar el color que sigui més proper a l’actual.

Alguns dels seus seguidors han criticat que poseu color a les imatges. Les xarxes són plenes de haters, però hi ha crítiques que entenc. La principal és que els fotògrafs que van publicar aquestes fotografies ho van fer en blanc i negre, i acolorir-les podria vulnerar la seva voluntat. Entenc aquesta postura, però penso que aquests fotògrafs no van poder triar fer-les en color. Per altra banda, la majoria de fotògrafs de principis de segle XX eren uns fanàtics de la innovació i dels avenços tècnics. Això em fa pensar que segurament ara veurien amb fascinació com ha aparegut la tecnologia per acolorir fotografies amb IA. A més, crec que el valor més gran que dona el color a aquestes imatges és fer que la gent les pugui apreciar sentint-se propera al moment històric.

Ara que torna a estar de moda la fotografia en blanc i negre, igual que tornen els vinils, creu que es valora correctament la feina que feu a les xarxes? Crec que hi ha moltes coses modernes (moda, música...) que sovint busquen l’arrel i una essència més clàssica, però alhora volem fer que la història sigui al més real i propera possible, donant-li un toc de modernitat. Un dels documentals històrics més vist a Netflix tracta sobre la Segona Guerra Mundial explicada a través d’imatges acolorides. Per què no fer el mateix amb documents gràfics de la història de Catalunya?

Què teniu pensat fer en el futur? Estic aprenent a acolorir vídeos, i crec que en un futur m’agradaria fer més coses en aquest sentit. Als arxius hi ha milers d’hores de vídeos de mala qualitat que s’haurien de restaurar, i potser acolorir, per poder-se apreciar.

Pérez de Rozas/Arxiu fotogràfic de Barcelona

Pérez de Rozas/Arxiu fotogràfic de Barcelona

Josep Gaspar / ANC

Pep Palomer “Acolorir imatges apropa la gent a moments històrics”

Josep Gaspar / ANC

Pep Palomer “Acolorir imatges apropa la gent a moments històrics”

tracking