SEGRE

Reivindicant el català a les xarxes

Tiktokers catalans i valencians, activistes per la llengua

La app Tik Tok

La app Tik TokEFE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

De totes les xarxes socials, és indiscutible que TikTok és la preferida dels joves i adolescents. I és que s’hi troben continguts per a tots els gustos, també en català. El tècnic en comunicació Pere Ricart @perericart97 publica a la revista digital Núvol, que sota els hashtags #estiktokat a Catalunya i #ValenTokers al País Valencià, s’ha fet una pinya per tal de fer front als nombrosos comentaris hostils que reben els tiktokers que empren el català i ha fet una mena de rànquing dels perfils més influents i coneguts en llengua catalana.

Que el català està en clar retrocés, sobretot entre els més joves, és un fet i ho mostra la latent preocupació, per exemple, de la Generalitat de Catalunya, que recentment ha aprovat cent mesures per promoure el català a nivell social.

I les xarxes, sens dubte, hi poden desenvolupar un notable paper i, concretament TikTok, la més utilitzada pel jovent és la que més cal cuidar. A través d’aquest rànquing personal podem descobrir algunes pàgines més que interessants.

Walter Capdevila

TikTok: 216.700 seguidors

Instagram: 21.200 seguidors

Aquest jove ostenta el rècord de seguidors a TikTok en català. En els seus vídeos, que poden arribar a superar les 600.000 visualitzacions, practica un humor absurd i blanc amb un personatge histriònic que genera situacions incòmodes i vergonyoses. Walter Capdevila assegura que el personatge és genuí i que es tracta del nen que porta a dins. Viu a cavall entre Barcelona, Tarragona i el Pirineu lleidatà.

Cabrafotuda

TikTok: 204.800 seguidors

Instagram: 67.900

Tiktoker valencià amb 180.000 seguidors que, amb humor, parla sobre la llengua dels valencians o la seva manera de ser. Els seus vídeos més reconeguts són aquells en què imita l’estereotip de professores al País Valencià, aquells en què critica com els estrangers fan les paelles i quan tradueix cançons del castellà o l’anglès a la seva llengua. La relació amb la seva mare i la seva àvia també ha generat molts bons moments.

Berta Aroca

TikTok: 212.200 seguidors

Instagram: 35.400 seguidors

És la nova Juliana Canet, probablement el talent més versàtil i natural de l’univers #estiktokat, els tiktokers en català. Berta Aroca va començar fent vídeos amb 11 anys en castellà i, després de la pandèmia, va optar per canviar d’idioma per guanyar naturalitat. Els seus vídeos a TikTok van des d’imitacions de persones, comentaris d’estils de vida i en general explicar el seu dia a dia als seguidors

Daviditsme

TikTok: 87.400 seguidors

Instagram: 11.800 seguidors

A partir de vídeos d’humor de diferents tipus i sempre aportant bones idees ha anat guanyant seguidors, sobretot entre la gent més jove. ICat va tenir molt bona vista i amb només 14 anys el va fitxar per copresentar el programa ICat Kids, que encara presenta avui juntament amb la youtuber Farneis Pei Hong. Amb només 17 anys, ja és el protagonista d’un nou programa de reptes al Canal Super3: Top Or Fail i presenta Ràndom al canal SX3.

Gerry Querry Berry

TikTok: 56.800 seguidors

Twitter: 16.600

Els seus vídeos d’imitacions, queixes i recomanacions el van propulsar a les xarxes i de seguida s’hi va fixar TV3, que el va fitxar per a la creació del Mood Z, que era el primer intent d’obrir-se al públic jove, tot i que va ser un fracàs. El seu projecte més potent és com a impulsor de Tindercat a Twitter, un espai de relacions a la xarxa que ara té versió presencial i que vol expandir a Twitch

tracking