SEGRE

2.0

Laia Soler: “Escriure un llibre de manera interactiva amb lectors és difícil però m'encanta”

Laia Soler

Laia SolerLAIA SOLER

Publicado por

Creado:

Actualizado:

L’escriptora i periodista lleidatana Laia Soler cocrearà una novel·la amb més de mig milió de lectors a la plataforma Fiction Express que utilitzen més de 300 escoles a Catalunya, 1.500 a l’Estat Espanyol i 8.000 a tot el món. Laia Soler, autora d’una desena de títols és el tercer llibre que publica a Fiction Express, que pretén enfortir l’hàbit lector dels alumnes i millorar les seves competències lingüístiques treballant la llengua de manera integral.

Vostè ja porta publicats a Fiction Express tres llibres. Dos en català i ara un en castellà, La piel del mar. Com va sorgir la idea de treballar en aquesta la plataforma? Quan em va arribar la proposta de treballar amb Fiction Express no ho vaig dubtar perquè em va semblar una experiència nova que podia ser molt enriquidora, tant a nivell creatiu com personal. El fet que el procés d’escriptura es comparteixi amb els lectors fa que sigui tot un repte, ja que has d’escriure els capítols amb poc marge de temps i adaptant-te a allò que ells volen que succeeixi. És cert que és una forma de treballar exigent, però aquesta relació única entre escriptor i lectors fa que valgui la pena.

Realment, en què consisteix l’experiència? La plataforma col·labora amb escoles de Catalunya, Espanya i Llatinoamèrica. L’escriptor o escriptora escriu un capítol setmanal (que també es puja en format audiollibre, a vegades narrat pels autors, com és el meu cas) i els lectors poden escollir, d’entre tres opcions que planteja l’autor, com continuar la història. També hi ha un fòrum on es plantegen preguntes i temes de debat relacionats amb la història i que és un gran punt de trobada entre les dues parts. A mi m’encanta perquè puc saber quins dubtes tenen, quins personatges prefereixen, què voldrien que passés a nivell general...

De què va La piel del mar? És una novel·la de fantasia que explica la història de l’Alda, una noia espanyola amb arrels islandeses que va a passar les vacances a Islàndia amb la seva àvia, i allà descobreix que és una selkie, una criatura mitològica marina amb pell de foca. L’objectiu d’aquesta història és crear certa consciència sobre la importància de cuidar els nostres oceans i les criatures que l’habiten.

La interacció amb els lectors pot fer variar el guió que vostè ha treballat en el relat. És complicat canviar una història ja pensada? En alguns moments ho pot ser, sobretot si no escullen l’opció que pensaves que sortiria, perquè has d’escriure el capítol en un parell de dies. De tota manera, les històries que plantejo per la plataforma mai les tinc del tot lligades. La col·laboració dels lectors és vital i vull que sentin que realment estan escrivint la història amb mi.

Fins ara, què li han demanat els lectors pel que fa al seguiment de la trama? M’he adonat que si inclous una opció que faci que l’acció avanci ràpidament o que ho capgiri tot, serà la que escolliran.

Quin suggeriment l’ha sorprès més? Molts cops han volgut que la història continués d’una manera que jo com autora no hauria escollit, perquè em semblava massa precipitada, o massa casual... Acostumen a elegir que apareguin personatges del no-res, i si hi pot haver història d’amor, molt millor!

tracking