Capítol 2: Desenganxar-nos del mòbil
Vam veure la setmana passada que, efectivament, som addictes al mòbil –les xifres ho mostren–- i que podem aprofitar les vacances per no només desconnectar, sinó també per adquirir nous hàbits digitals més saludables. Són poques coses, trucs petits, però que segur que entre tots faran que l’estona diària que passem mirant la pantalla del mòbil es redueixi notablement.
I que puguem passar aquesta estona fent altres coses. I això com ho fem? Doncs configurant el nostre dispositiu perquè sigui el menys absorbent possible.
Un primer truc és evitar posar les icones de les aplicacions que més enganxats ens tinguin a la primera pantalla del mòbil. D’aquesta manera quan l’obrim no tindrem la primera temptació d’obrir una aplicació que ens farà passar massa estona mirant la pantalla, gest que molts cops podem fer per inèrcia i que ens fa caure a perdre minuts o hores.
Una bona idea és posar-ho a la segona pantalla, tercera o, inclús millor, dins d’una carpeta a la segona pantalla. Com més amagat, millor. Un altre truc és posar un limitador de temps a les aplicacions que més ens ocupen. Això ho podrem fer via la configuració principal, depenent de la marca i del model.
Farà que quan acabem el temps assignat a aquella aplicació aquesta s’apagui i no es pugui tornar a obrir fins l’endemà. Una altra forma de limitar l’ús del mòbil, en aquest cas dels més petits, és mitjançant eines de control parental, que els pares podreu configurar a distància perquè el mòbil s’apagui o es quedi sense dades a l’hora determinada.
Ja ho veieu, són petits consells que tothom pot utilitzar i que ens poden ajudar. I finalment formes d’hàbits, que ara a l’estiu podem practicar perquè agafin embranzida i acabin formant part de la nostra rutina diària a partir del setembre.
La primera és que res de mòbil al llit, que revisem la possibilitat de deixar-lo en mode d’avió. I que, en plena època estival, aprofitem per rebaixar tensions i substituïm el frenesí de tots aquells inputs d’atenció ràpida del mòbil per la lectura pausada d’un llibre.