SEGRE

FRUITA CLIMA

El sector de la fruita activa totes les alarmes davant de les previsions de fortes gelades

Sobretot en ametllers, així com en albercocs i varietats primerenques de nectarines || L’arribada d’un front siberià aquest cap de setmana pot derivar en neu en cotes baixes i fred intens

Imatge d’ametllers en flor en ple dia amb temperatures sota zero.

Imatge d’ametllers en flor en ple dia amb temperatures sota zero.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de fruita de Lleida veuen amb preocupació la baixada de temperatura d’aquestes nits que vénen acompanyades amb algunes produccions primerenques amb albercoquers, nectariners i fins i tot ametllers amb una floració plena, cosa que podria portar greus danys si es produissin gelades més enllà de les recomanades per a la hibernació.

Això és el que ocorregut a meitat d’aquesta setmana en produccions primerenques de Múrcia, on es van registrar temperatures de fins a 5 i 6 graus sota zero en algunes comarques altes amb unes primeres estimacions de pèrdues “milionàries” en produccions “extraprimerenques” i irrecuperables per a certs cultius com l’ametller.

El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va explicar que la combinació de baixes temperatures i que aquestes siguin durant bastantes hores seguides poden provocar danys irreparables amb les produccions primerenques en plena floració, sobretot a les zones primerenques com Baix Segrià o Ribera d’Ebre. En aquest sentit, el responsable de fruita fresca de JARC-COAG, David Borda, va dir que les produccions de pera i poma no s’estan veient afectades però sí les de varietats primerenques d’albercocs i nectarines. Des d’Unió de Pagesos, Xavier Gorgues va assenyalar que les produccions amb els seus arbres en flor poden perillar si el fred és durador durant les nits. El sector a més, està a l’expectativa de l’arribada d’una onada de fred siberià amb baixades importants de la cota de neu.

Precisament, Agroseguro va anunciar aquesta setmana que dimecres vinent, dia 28 de febrer, finalitza el termini per contractar les opcions de l’assegurança de fruiters que inclouen gelada i falta de quallat a les zones tardanes com Aragó i Catalunya. Aquestes dos comunitats, i en especial la província de Lleida, acumulen més del 30% de la sinistralitat total.

Segons fonts del departament d’Agricultura citades pel sindicat, el Govern espanyol ha decidit deixar de pagar els aproximadament vuit euros per hectàrea d’ajuda d’Estat a superfícies de fruita seca que tenia pressupostats per als anys 2016 i 2017.

Així, per als productors de Lleida aquesta decisió podria repercutir en una pèrdua de més de 267.000 euros només en aquests dos anys si comptabilitzem que la superfície productiva a la província d’ametllers s’acosta als 16.750 hectàrees.

Aquesta decisió s’afegeix al fet que fa unes setmanes el ministeri va establir que no inclouria aquesta ajuda dins de la normativa que regula els ajuts directes agraris a l’Estat.

Els productors de fruita seca de Lleida deixen de cobrar 267.000 €

Unió de Pagesos va denunciar aquesta setmana la decisió del ministeri d’Agricultura d’eliminar l’ajuda per a superfícies de fruita seca, una línia d’ajuda que el sector va aconseguir el 2003 després d’anys de reivindicacions.

Imatge d’ametllers en flor en ple dia amb temperatures sota zero.

Imatge d’ametllers en flor en ple dia amb temperatures sota zero.EDGAR ALDANA

tracking