SEGRE

MEDI AMBIENT BOSCOS

Fre a la processionària del pi

La conselleria d’Agricultura preveu tractaments aeris en unes 20.000 hectàrees de boscos, la majoria al Pirineu i el Prepirineu || La comarca de l’Alt Urgell va ser la més afectada el 2017 amb més de 2.500 hectàrees de massa forestal, encara que els principals perjudicis són per a la salut

309956_1.jpg

309956_1.jpgC.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte defoliador que, a part d’ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pi, també origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i els animals (vegeu el desglossament). Les condicions meteorològiques dels últims anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperades, han provocat que la mortalitat de les erugues hagi estat molt inferior a l’habitual amb el resultat d’un increment important de la plaga.

Des del Sant Hospital de la Seu d’Urgell van confirmar que aquesta primavera estan tractant més casos d’urticària provocada per l’eruga de la processionària que en anys anteriors. “El problema va en augment i cada vegada tractem més pacients”, asseguren fonts del centre.

La inversió de la Generalitat per acabar amb aquesta plaga ronda el milió d’euros aquesta campanya

Aquesta primavera l’Hospital de la Seu ja ha tractat més d’una desena de pacients

Són veïns i turistes que van d’excursió o practiquen esport a la muntanya i fins i tot sense haver tocat directament l’insecte van al centre mèdic “afectats per lesions a la pell i urticàries provocades pels pèls urticants de l’insecte que floten a l’aire”, van ressenyar. Fins ara totes les afectacions han estat lleus i s’han pogut tractar amb antihistamínics. Aquesta primavera el centre mèdic de la capital de l’Alt Urgell ha tractat de moment més d’una desena de pacients. Tanmateix, els casos atesos als hospitals de Tremp, Vielha i la Cerdanya s’han estabilitzat ja que a la comarca de l’Alt Urgell és on es concentra més proliferació de processionària.

El contacte amb les erugues processionàries poden provocar des de lesions a la pell i urticària fins a anafilaxi (reacció al·lèrgica molt greu) a les persones més sensibles (vegeu el desglossament). Les lesions cutànies poden ser produïdes per contacte directe o a causa dels pèls urticants que es dispersen per l’aire en zones on hi ha alta concentració.

Cremor i coïssor que desapareixen en 24 hores

Els símptomes consisteixen en l’aparició de lesions amb sensació de cremor o coïssor, taques sobreelevades i roges que apareixen en àrees descobertes (normalment al coll i a l’avantbraç) i solen durar menys de 24 hores, tret que es desenvolupi un èczema irritatiu. La millor manera de prevenir l’aparició de lesions per processionària és evitar l’exposició i, en cas de passejar per una zona afectada, fer-ho amb roba que cobreixi el coll i de màniga llarga. En cas de contacte, renteu la zona amb aigua i apliqueu-hi fred per reduir la inflamació.

309956_2.jpg

309956_2.jpgC.SANS

309956_3.jpg

309956_3.jpgC.SANS

tracking