SEGRE

Suposades factures falses per 4 milions d'euros

El sumari situa MiJ Gruas, Sorigué, Benito Arnó, Àrids Romà, Romero Polo i Voltes en el lobby

Expectació mediàtica a la porta de la Diputació de Lleida

Retingut el president de la Diputació de Lleida en una operació anticorrupcióSegre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos afirmen que un lobby de constructores lleidatanes es repartien les adjudicacions de la Diputació. El sumari cita com a integrants MiJ Gruas, Acsa Sorigué, Benito Arnó, Àrids Romà, Romero Polo i Voltes. Es basen en proves documentals i testificals. Les documentals són bàsicament papers intervinguts en escorcolls a la seu de MiJ Gruas a Alguaire en els quals consten ofertes que faran les empreses del suposat lobby per repartir-se les adjudicacions.

En alguns casos, les ofertes de MiJ Gruas porten el comentari “Acompanyar” i el nom de la constructora que s’endurà l’adjudicació d’aquella obra concreta després d’acordar-ho les empreses i càrrecs de la Diputació, normalment Regaño. Les testificals són sobretot de l’exinterventor Josep Jaume Mateu Beà, l’empresari Miquel Gruas Bardina, el seu cunyat Antonio Hilario Vidal (dos dels principals denunciants del cas) i el constructor Manuel Vila Bota. D’aquestes testificals es dedueix que els empresaris del lobby es reuneixen en el que coneixen com “la Taula” i es reparteixen el mercat.

Presenten ofertes semblants a l’alça perquè si ve una empresa de fora amb una oferta atractiva sigui descartada per baixa temerària. Sobre la suposada facturació falsa entre empreses per generar diner negre, els Mossos citen un informe de l’Agència Tributària en el qual es diu que Serboniu SL i Interiorismo y Reformas Profesionales SL, dos firmes utilitzades segons els Mossos per les empreses de la trama per generar diner negre, s’emetien entre si factures “falses o falsejades, amb manca de realitat material els conceptes pels quals van ser expedides”. Segons els Mossos, l’import econòmic de la facturació simulada s’elevaria a 1.002.337,80 euros en el cas de MiJ Gruas, 525.793,50 en el de Serboniu, 987.831,67 en el d’Enginyeria Inalba i 1.699.366,16 en el d’Interiorismo y Reformas Profesionales.

Aquesta última empresa i Serboniu no serien adjudicatàries de les obres de la Diputació i el seu paper es limitaria a participar en la roda de factures falses per generar diner negre. Els Mossos diuen desconèixer el parador de 626.480 euros trets d’un compte de MiJ Gruas i de 686.764 euros més de pagarés emesos per aquesta firma.

tracking