SEGRE

MUNICIPIS ESTABLIMENTS

Una família reobre una fonda centenària de la Segarra

Ca la Maria de Sant Guim de Freixenet, un punt de trobada històric || Amb un servei de bar i un dels menjadors

Yi Peng amb un dels seus dos fills, Jawei.

Yi Peng amb un dels seus dos fills, Jawei.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una família ha reobert la centenària fonda de Ca la Maria de Sant Guim de Freixenet, un punt de trobada històric de la localitat que va nàixer amb el tren a la segona meitat del segle XIX. L’establiment va tenir prestigi per la seua cuinera Maria, que des del 1947 va donar nom al negoci. La família ha obert el servei de bar i un dels menjadors, amb capacitat per a cinquanta persones. D’altra banda, en un futur no descarten anar reobrint la resta de dependències del local, les habitacions del qual es fan servir actualment com a Escape Room. El menú inclou cada dia un plat de cuina xinesa. Això es deu al fet que la mare de la família, Yi Pai, és d’origen asiàtic. Es van establir al municipi fa gairebé una dècada i regenten un comerç al carrer Major.

El propietari de l’hostal més antic que es coneix va ser Ramon Torres, conegut com el Cubà. Se’n va anar a fer les amèriques i a la tornada es va establir a la fonda, que llavors es deia Fonda España. Després d’un breu pas per la gerència de Cristóbal Bonilla, el 1947 prenia el relleu Maria Urgell qui, juntament amb el seu fill Joan Forn, van gestionar el local fins al gener del 2017.

Les habitacions de la fonda de Sant Guim es fan servir actualment com a ‘escape room’

Forn va qualificar de “gran alegria” poder reobrir la fonda perquè “veure-la tancada em deprimia”. Va recordar que la fonda tenia un espai dedicat a les caravanes i les cavalleries. El primer hostal de Sant Guim es va fundar amb el pas del tren a la part posterior de l’actual població i va ser la primera casa de la localitat. Posteriorment, quan el nou poble va anar prenent forma, es va obrir al costat de l’estació de tren l’actual fonda.

Convé destacar que aquest any ha tancat les portes una altra de les emblemàtiques fondes de la Segarra, la fonda Magdalena de Sant Ramon. I un altre dels establiments tradicionals és el també centenari Hostal Jaume de Torà.

tracking