SEGRE

El Museu de Lleida exhibirà les fotos 'Presos polítics', censurades a Arco

El comprador de l’obra, el lleidatà Tatxo Benet, la cedirà en ‘record’ de Sixena

El muntatge fotogràfic de Sierra 'Presos polítics a l'Espanya contemporània

Tatxo Benet vol exposar primer a Lleida la polèmica obra 'Presos polítics'EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El muntatge fotogràfic Presos polítics a l’Espanya contemporània no podrà veure’s a la fira Arco de Madrid, després de la polèmica censura de l’obra, però sí a Lleida. L’empresari lleidatà Tatxo Benet, que va adquirir les imatges per 80.000 euros dimecres al matí, just abans que es conegués la retirada de l’obra, les cedirà per a una exposició al Museu de Lleida, que ja està estudiant el lloc més idoni per a la seua exhibició, l’Espai 0 (lloc habitual de presentació d’adquisicions) o la sala d’exposicions temporals.

Benet va explicar a SEGRE que “em feia molta il·lusió” que sigui el Museu de Lleida, que ja va ocupar el focus mediàtic del país el passat 11 de desembre per l’assalt policial per emportar-se les obres d’art de Sixena. Precisament, avui està previst que el monestir oscenc inauguri l’exposició amb les peces arribades de Lleida. Benet va assegurar que “he rebut moltes ofertes” per exposar aquestes obres, una sèrie de 24 fotos de l’artista Santiago Sierra que mostren retrats pixelats de polítics empresonats com Oriol Junqueras o els Jordis, però “volia que fos el Museu de Lleida després de tot el que va passar amb l’art de Sixena”.

El director de la pinacoteca, Josep Giralt, va agrair l’oferta a Benet i va assegurar que “si fos per nosaltres les exhibiríem ja la setmana que ve”. Tanmateix encara no hi ha calendari i, de fet, les imatges encara estan en possessió de la galerista Helga de Alvear. Una de les ofertes va arribar des de la Diputació. El president, Joan Reñé, va anunciar en el transcurs del ple d’aquesta institució que van oferir ahir mateix a Tatxo Benet l’Institut d’Estudis Ilerdencs per exhibir l’obra censurada. Reñé va manifestar el seu “estupor” i “rebuig” davant de la “prohibició d’aquesta exposició” a Arco. A la Paeria també es van moure.

Al migdia, ERC va anunciar que demanaria a l’alcalde, Àngel Ros, que condemni la censura a la llibertat d’expressió i que porti les fotos a Lleida. El primer edil va aprofitar a la tarda l’acte inaugural de l’Animac per oferir a Tatxo Benet la seu del Magical, a Gardeny, per exhibir les polèmiques fotos. Ros també va afirmar que “crec en la llibertat d’expressió, especialment en el món artístic”, i va recordar que “és un dret fonamental en un estat democràtic com el nostre”.

En aquest sentit es va manifestar també Benet: “Sabia que les fotos generarien polèmica però no m’imaginava que les anessin a retirar en un acte de censura d’una peça d’art.” L’empresari lleidatà va confiar que aquesta polèmica provoqui una “reacció social”. “La societat s’està tornant menys tolerant i ha deixat que els seus representants polítics aprovin lleis que limiten les llibertats de les persones; espero que això sigui un revulsiu per exigir als nostres governants lleis que preservin les llibertats i que no les coartin”, va afegir en aquest sentit Benet.

tracking