SEGRE
no t'ho perdis

SEGRE publica aquest dimarts novetats sobre Tor, amb la seua fama mediàtica i l'allau de visitants en el punt de mira

PATRIMONI ARTÍSTIC

Surt a subhasta una de les taules 'perdudes' del retaule del segle XV de l'església de Son d'Àneu

Surt avui a subhasta a Barcelona una de les taules 'perdudes' del retaule del segle XV de l'església d'Àneu || Venda d'art medieval que també inclou un Calvari de Pere García de Benavarri

Art gòtic de Son al millor postor

Art gòtic de Son al millor postorLA SUITE

Creat:

Actualitzat:

El retaule gòtic de l’església dels Sants Just i Pastor de Son, a les valls d’Àneu, és un exemple com tants altres d’art religiós que en el seu dia va patir l’espoli, en aquest cas per culpa de la Guerra Civil. Mentre el cos central d’aquesta singular obra del segle XV va tornar al temple de Son el 1940, on llueix des d’aleshores com una de les principals joies del gòtic a Ponent (després de la seua restauració a Barcelona entre els anys 1989 i 1991), la predel·la o part inferior del retaule, formada per cinc taules, es troba avui dia disgregada després de passar pel mercat d’antiguitats i subhastes. Ara, una d’aquestes taules, la corresponent a l’escena del Petó de Judes, ha aparegut al mercat de compra i venda d’art procedent d’una col·lecció particular i sortirà avui a subhasta a la sala La Suite de Barcelona, amb un preu de licitació entre 65.000 i 75.000 euros.

L’historiador de l’art lleidatà Alberto Velasco, autor del llibre Devocions pintades: retaules de les valls d’Àneu. Segles XV-XVI, va confirmar que es tracta d’una de les taules de la predel·la del retaule de Son. “La part superior del retaule i les portes són obra de Pere Espallargues, però la predel·la, dedicada a la Passió de Crist, va ser executada per un dels seus col·laboradors, conegut com el Mestre de Son”, va explicar Velasco.

Al seu llibre, l’historiador va repassar el singular periple que va patir aquesta obra d’art en mans de l’antiquari Josep Bardolet. “El retaule va ser traslladat al Museu del Poble a Lleida durant la Guerra Civil però, pel camí, es van perdre els cinc compartiments de la predel·la”, va assenyalar Velasco. Els corresponents al Sant Sopar i Oració a l’hort es van vendre a col·leccionistes de Barcelona i avui es conserven al Museu Maricel de Sitges.

El de La Flagel·lació va ser donat de forma anònima durant els anys 60 al bisbat d’Urgell i s’exhibeix al Museu Diocesà de la Seu. I el de La Crucifixió va sortir a subhasta el 2009 a Madrid i, encara que la Generalitat va voler adquirir-lo a petició de la Diputació de Lleida per al Museu de Lleida, el ministeri de Cultura, en una decisió polèmica, va acabar atorgant el dret de tempteig a Aragó, que va esgrimir que la peça era originària de Barbastre en contra de l’opinió dels experts i avui pot veure’s al Museu d’Osca.

La gran venda d’art medieval avui a La Suite inclourà també un Calvari de Pere García de Benavarri, molt actiu a Lleida i la Franja a la segona meitat del segle XV.

Aquesta pintura pertany a la seua etapa a Barcelona i és originària de Vilalba Sasserra (Vallès Oriental).

Art gòtic de Son al millor postor

Art gòtic de Son al millor postorLA SUITE

tracking