SEGRE

TRADICIONS MÚSICA

'Les Completes', per la porta gran

El temple gòtic obre el seu accés principal per a la celebració d'aquesta joia del patrimoni festiu de Cervera || Reten tribut a Xavier Puig, director de l'obra durant un quart de segle

Es va limitar l’aforament a 600 participants, la meitat d’una edició normal.

Es va limitar l’aforament a 600 participants, la meitat d’una edició normal.X.S.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cervera va celebrar ahir a la nit la 176 edició del cant de Les Completes, l’estrella del patrimoni històric de les festes locals. Aquest any l’esdeveniment va recuperar la presència de públic i el patronat ho va celebrar realitzant per primera vegada l’entrada al temple gòtic de Santa Maria per la porta gran. Es tracta d’una porta que s’utilitza de forma molt excepcional, ja que l’entrada habitual al temple es fa per la porta lateral on es troba la rosassa de Coli de Maraya.

Una altra de les novetats va ser el tribut que el patronat va rendir al seu director, Xavier Puig, i a la soprano solista Sandra Roset, ja que ambdós porten un quart de segle a l’obra. En el cas de Xavier Puig va ser també al costat de Manuel Valdivieso, que es va ocupar durant la dècada dels anys 90 d’adaptar l’obra per a cor i orquestra. Així, anteriorment s’interpretava de memòria per part de voluntaris de la ciutat.

La pandèmia va portar a limitar l’aforament a un total de 600 participants, la meitat d’una edició normal. També es va limitar el nombre de cantants de l’Agrupació Coral de Cervera a 100 i de l’orquestra, amb 45 músics del Conservatori. Es tracta d’una de les tradicions amb més arrelament de la ciutat.

Els fets que els donen forma es remunten al 1540 i la música a finals del segle XIX, inspirada a partir de peces de moda per tal d’atreure públic a l’església.La celebració comença amb el toc de festa a càrrec dels Campaners de Cervera, després entren de forma solemne a l’església les autoritats civils i eclesiàstiques acompanyades dels Macers. Després d’ells es fa el trasllat de les relíquies fins a l’altar, moment en què comença el concert que es prolonga per espai d’una hora. La celebració culmina amb el ball de l’Àliga a l’altar major acompanyada per la banda del conservatori.Així, Les Completes donen cada any inici a les festes d’hivern, que ahir dissabte també van poder veure l’actuació dels grups locals Fadunito i Lasta Samco.Avui diumenge al matí se celebrarà a l’Auditori el concurs de sardanes revesses i a la tarda Joan Pera conclourà la celebració amb el seu espectacle Màster Xof.

La festa major de Cervera està declarada festa patrimonial d’interès nacional.

El bisbe torna a participar en el protocol festiu

Aquest any el bisbe de Vic, Romà Casanova, va presidir la celebració. Des del 2017, que Xavier Novell va ser declarada persona no grata a la ciutat, cap bisbe no va participar en el protocol que s’inicia a la Paeria amb les autoritats polítiques i religioses.

D’altra banda, hi van ser presents la consellera Violant Cervera i els delegats Bernat Solé i Albert Turull.

Es va limitar l’aforament a 600 participants, la meitat d’una edició normal.

Es va limitar l’aforament a 600 participants, la meitat d’una edició normal.X.S.

tracking