ESNOTICIA
'Alcarràs', camí de l'Oscar
L'Acadèmia del Cine va anunciar ahir l'elecció d''Alcarràs', de Carla Simón, com la representant espanyola per als Oscars de Hollywood. La cineasta es va mostrar entusiasmada, encara que prudent, per aquest nou èxit de la pel·lícula, rodada en escenaris i amb protagonistes de Lleida. La notícia es va aplaudir també a Alcarràs i el Baix Segre.
Alcarràs, de Carla Simón (Barcelona, 1986), guanyadora de l’Os d’Or a la passada Berlinale, representarà Espanya en la 95 edició dels Oscars de Hollywood competint pel premi a la millor pel·lícula internacional. El segon llargmetratge de la directora catalana va ser triat ahir pels membres de l’Acadèmia del Cine d’una terna en la qual també figuraven Cinco lobitos, d’Alauda Ruiz de Azúa, i As bestas, de Rodrigo Sorogoyen. En un acte celebrat a la seu de l’Acadèmia espanyola, l’actriu Carmen Maura va ser l’encarregada d’anunciar el títol elegit per competir en els Oscars, que se celebraran el 12 de març de 2023 a Los Angeles. Abans, haurà de superar el primer examen de l’Acadèmia de Hollywood, que el 21 de desembre té previst anunciar la shortlist, amb les quinze pel·lícules internacionals prefinalistes.
Les cinc finalistes s’anunciaran amb la resta de nominades el 24 de gener. “Estem molt il·lusionats de poder fer aquesta cursa i li dedicarem tot l’amor i el temps del món”, va assegurar Simón, en videoconferència des de Barcelona. Alcarràs ja té assegurada la distribució als Estats Units i la seua porta d’entrada serà el Festival de Cine de Nova York, que arranca el 30 de setembre, un començament que tant la directora com els productors del film, presents ahir a la seu de l’Acadèmia, van considerar immillorable.
“Aquestes carreres es construeixen a poc a poc i venim des de Berlín, no podem tenir millor entrada que el New York Film Festival, que és la porta d’entrada habitual d’Almodóvar”, va afirmar la productora María Zamora. “No sabrem com hi connectaran els americans fins a Nova York”, va afegir Simón, “però més enllà de l’agricultura el tema principal d’Alcarràs és la família i tots en tenim una”.La cineasta barcelonina va reconèixer que encara queda molt camí fins a arribar a Hollywood i no vol fer-se moltes il·lusions. “Soc molt supersticiosa, intento no projectar gaire”, va declarar, encara que sí que ha pensat que, si pogués assistir a la gala dels Oscars, s’emportaria un oncle seu, “fanàtic” dels premis.Durant la jornada es van succeir els missatges de felicitació per a la cineasta i l’equip de la pel·lícula.
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va assegurar que Alcarràs serà una “excel·lent” representant en els Oscars, “una història commovedora sobre el món rural”, que a més “exporta la riquesa lingüística”. El president Pere Aragonès va escriure a Twitter: “Molta sort en el camí cap als Oscars amb aquest cant a l’agricultura i a la nostra terra. I en català!” La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, també es va sumar a les felicitacions i va remarcar que films com Alcarràs demostren que no importa la llengua.Vista en cines per gairebé 400.000 espectadors (amb una recaptació de 2,19 milions d’euros), Alcarràs és fins al moment la tercera pel·lícula espanyola més vista de l’any, darrere de Padre no hay más que uno 3 i Tadeo Jones 3
El 21 de desembre, l’Acadèmia de Hollywood anunciarà la llista de les 15 pel·lícules prefinalistes
ENTREVISTA a Carla Simón, directora i guionista
- Com va rebre la notícia de l’elecció d’Alcarràs? Amb molta felicitat. Estava molt nerviosa, connectada al zoom amb l’Acadèmia de Cine. El meu WhatsApp ha esclatat i, sobretot, el grup amb l’equip de la pel·lícula ha explotat d’alegria.
- Què representa per al cine català? Considero que també és una bona notícia pel que fa al català, i útil per entendre que Espanya és un país amb moltes llengües.
- Carla Simón és sinònim d’èxit. Tinc un fill de dos mesos i mig, i això fa que tingui els peus a la terra, perquè l’èxit és relatiu a la vida.
- Os d’Or a la Berlinale i ara camí de Hollywood. És molt boig! Gràcies a la Berlinale Alcarràs és al mapa internacional, i val la pena lluitar per arribar lluny, dedicar-li temps i passió, encara que també cal tenir prudència, perquè mai se sap què passa amb els premis.
- I ara què toca? En els propers mesos, molta promoció de la pel·lícula, però també escriure el meu següent projecte, Romería, un film sobre la memòria familiar que ja vaig començar a preparar quan el rodatge d’Alcarràs es va veure interromput per la pandèmia. Els premis em permeten continuar fent pel·lícules, que és el que jo vull.