OBITUARI LITERATURA
Mor l'escriptor Milan Kundera
Autor de 'La insuportable lleugeresa de l'ésser' va ser un dels narradors més importants del segle XX || D'origen txec i nacionalitzat francès
L’escriptor txec Milan Kundera, un dels més coneguts del segle XX, va morir ahir a França als 94 anys. El prosista, dramaturg i poeta, que des dels anys 80 escrivia en idioma francès, va assolir fama mundial amb obres com La insuportable lleugeresa de l’ésser, La broma i La festa de la insignificança. L’escriptor, nascut l’1 d’abril del 1929 a Brno, al sud-est de la República Txeca, vivia exiliat a França amb la seua esposa Vera des de mitjans dels anys 70.
El 1979, el llavors règim comunista li va retirar la nacionalitat txecoslovaca, encara que dos anys més tard el llavors president gal, François Mitterrand, li va concedir la nacionalitat francesa. El primer èxit literari de Kundera va ser Amors ridículs el 1969. Nombrosos polítics del seu país natal van reaccionar aquest dimecres a la mort de Kundera.
El primer ministre txec, el conservador Petr Fiala, va destacar a Twitter que l’autor “va ser capaç d’arribar a generacions de lectors a tots els continents i va aconseguir fama mundial”. “Va haver d’abandonar el seu país per motius polítics. Va deixar darrere de si no només una notable obra de ficció, sinó també una important obra d’assaig.
El nostre més sentit condol a la seua esposa, Vera”, va afegir el cap de govern txec. L’exprimer ministre Andrej Babis, qui havia recolzat activament tornar-li la nacionalitat txeca a l’autor, va dir que recorda Kundera com “una persona magnífica” que amb la seua obra va donar “fama a la República Txeca com cap altra persona”. Tomas Kubicek, director de la Biblioteca de Brno, que allotja la biblioteca personal de l’autor, va destacar que “era sens dubte entre els escriptors més importants del món”.
França, on va recuperar la llibertat literària
Milan Kundera és l’escriptor txec més popular des de Franz Kafka i, malgrat això, va tenir una difícil relació amb el seu país natal, fins al punt d’escriure en francès i negar-se a revisar les traduccions al txec de les seues obres. L’escriptor txec es va convertir en els últims 30 anys en un autor gairebé invisible, un asceta silenciós reclòs al seu cèntric pis de París, on va viure prop de mig segle i on va trobar la llibertat vital i literària.