SEGRE

SECTOR PRIMARI

Més ruscos però menys producció de mel a Lleida

El nombre de ruscos d’abelles ha crescut un 9% des del 2014, però els quilos han caigut un 32% || Per problemes com l’abellerol

Imatge d’un apicultor que manipula els plafons d’abelles.

Imatge d’un apicultor que manipula els plafons d’abelles.JORDI OBIOLS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més ruscos d’abelles i, tanmateix, caiguda espectacular de la producció de mel i d’abella. Això és el que ha passat a la província de Lleida des del 2014, segons posa de manifest l’última informació oficial del departament d’Agricultura, ja que en aquest període s’ha incrementat un 9,27 per cent el nombre de ruscos, mentre que la producció ha caigut un 32,17 per cent, al passar de 738.473 a 500.852 quilos. En la producció de cera, no obstant, la disminució és d’un 19,54%. L’any passat es van generar a Lleida 12.129 quilos, mentre que a l’inici del període analitzat van ser 15.076.

Les raons d’aquests descensos són diverses, com el canvi climàtic i els efectes d’alguns pesticides, segons els experts. S’hi sumen els danys causats per l’abellerol, un ocell protegit “que causa danys a les abelles, ja que la seua presència les atemoreix quan necessiten sortir a buscar aigua, la qual cosa provoca estrès dins dels ruscos”, segons Unió de Pagesos.

La conselleria d’Agricultura xifra en 5,85 euros el preu mitjà del quilo de mel l’any passat, quan el 2014 valorava el producte en 363,6 euros. L’augment de preus, amb tot, no compensa els apicultors pels costos i les inversions efectuades.

tracking