SEGRE

JORNADA FORUM EMPRESA

Sostenibilitat en clau de Lleida

Reducció de plàstics a Plusfresc, transformació de negoci a Sorigué i energia circular a Fruits de Ponent || Biomassa a Alier, hidrogen a Griñó i pla de lleguminoses a Vall Companys

Una de les taules redones celebrades ahir en el marc de la jornada organitzada per Forum Empresa.

Una de les taules redones celebrades ahir en el marc de la jornada organitzada per Forum Empresa.E.M.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els reptes de la sostenibilitat van centrar ahir la jornada organitzada per Forum Empresa, en la qual firmes líders van explicar algunes de les seues estratègies. La directora de responsabilitat social corporativa (RSC) de Sorigué, Míriam Torres, va explicar que la companyia entén la sostenibilitat com un mandat, un compromís de tots i cadascun dels membres de la companyia i com un eix de creixement. El director d’RSC de Plusfresc, Rafel Oncins, va destacar l’aposta per reduir l’empremta de l’empresa sobre el medi ambient i va explicar per exemple que han passat dels 40 milions de bosses de plàstic utilitzades el 2011 a 17 milions l’any passat, amb el doble d’establiments.

Han elaborat diferents plans de tres anys de durada i en l’actual, sense abandonar l’aspecte mediambiental, se centren en el vessant social, en la qualitat de vida de treballadors i clients. Pel seu costat, el director general de Fruits de Ponent, Josep Presseguer, va detallar les estratègies darrere la sostenibilitat des del camp a la central, des de la disminució en la utilització de l’aigua a fonts sostenibles d’energia. Va destacar les inversions en plaques fotovoltaiques a la central per autoproveir-se d’energia elèctrica, i també a convertir els residus de les olives del seu molí d’oli en energia.

Amb tot, va alertar que l’actual xarxa no resisteix l’evacuació de tota l’energia fotovoltaica disponible avui a Espanya. El director de relacions institucionals del Grup Griñó, Albert Mateu, va explicar els diferents vessants de la companyia amb 90 anys d’història, amb projectes avui en hidrogen verd, va destacar l’aposta pel biogàs i de projectes per no demonitzar, segons les seues paraules, el plàstic. Va defensar les aliances d’empreses i el paper de la Universitat de Lleida.

Per la seua banda, el coordinador SGI d’Alier, Joan Luque Barrull, va explicar les inversions en plaques solars amb una potència de 12 megawatts. L’any vinent està previst que compti amb una capacitat de 6 megawatts d’energia tèrmica utilitzant biomassa forestal per poder deixar de dependre del gas. El director d’elaborats del Grup Vall Companys, Ot Fortuny, pel seu costat, va relatar que una de les seues empreses, Zyrcular Foods, s’ha aliat amb la Universitat de Lleida (UdL) i amb les empreses Semillas Batlle, Metalquímia i Elian per analitzar i promoure el cultiu de proteïna vegetal de proximitat a Catalunya.

Finalment, el director de la Fundació Aspros, Enric Herrera, va voler posar en relleu que la sostenibilitat va més enllà de posar llums led o plaques solars, va dir. Va explicar que la responsabilitat social és una cosa que tenen integrada al pla estratègic de l’entitat.

“Els objectius de reducció d’emissions no són possibles”

El professor emèrit d’Economia de IESE Alfred Pastor va aprofitar la jornada per avisar que els objectius de reduccions d’emissions de CO2 el 2023 i el 2050 no són possibles pels esforços inversors que exigiria el pas d’energia elèctrica a renovable. Va afirmar que tindran repercussions en tots els àmbits, des del transport al turisme, replantejant les necessitats. La directora de Dirse, Miwi Clavera, va alertar que les empreses no tenen escapatòria perquè el panorama internacional, legal, inversor, els clients i els proveïdors exigeixen sostenibilitat. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va demanar la complicitat d’empreses i patronals per elaborar l’agenda estratègica de la ciutat.

Aragonès entrega el Reconeixement del Dia de l’Empresa a Alier

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va entregar ahir el Reconeixement del Dia de l’Empresa a la presidenta d’Alier, Elisabet Alier, que participava en la categoria de Medi Ambient. Ho va fer en un acte celebrat al Palau de la Música en què també va participar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i va ser present el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. A més del guanyador, les altres empreses candidates eren Fruits de Ponent, en la categoria Social; Família Torres, en Talent, i KMO Energy, en Governança. Alier va posar en relleu haver aconseguit “l’equilibri entre competitivitat empresarial i consciència social”, i va destacar l’evolució i resiliència de la firma.

L'entrega de premis amb el president, els consellers i els representants d'Alier i Fruits de Ponent

L'entrega de premis amb el president, els consellers i els representants d'Alier i Fruits de PonentE.M.M.

tracking