SEGRE

SALUT

Augmenten els casos d’estrès vacacional per no saber desconnectar del treball

Afecta "a persones per a qui la feina ho és tot"

Augmenten els casos d'estrès vacacional per no saber desconnectar del treball

Augmenten els casos d'estrès vacacional per no saber desconnectar del treballEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 51 % dels espanyols en actiu responen a correus electrònics i atén trucades de treball durant les seues vacances, segons l’últim informe sobre el mercat laboral a Espanya de InfoJobs-ESADE, el que augmenta el que els especialistes denominen "estrès vacacional".

La psicòloga i professora de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Sílvia Saumell, recorda que el 2004 els doctors de la clínica psiquiàtrica austríaca Wagner-Jauregg van encunyar l’expressió "depressió de la gandula" per referir-se a l’ansietat que començaven a tractar en alguns pacients amb dificultat per oblidar-se del treball en els seus períodes de descans estival.

"Avui, aquesta síndrome, també anomenat 'estrès vacacional’o 'davallada estiuenca', és cada vegada més freqüent", adverteix la psicòloga, que descriu com símptomes "dificultats per pensar amb claredat, problemes d’atenció, concentració i memòria, sensació de no parlar amb la mateixa fluïdesa i necessitat de comprovar les tasques una vegada i una altra, cansament, problemes per dormir, sensació de no haver descansat prou, o sota estat d’ànim", entre altres.

"Sabem que els períodes d’elevat estrès prolongat en el temps poden generar sentiments de tristesa, desmotivació, poques ganes de fer coses, sensació que no es gaudeix del que un fa, i irritabilitat en el sentit que ens enfadem per qualsevol cosa o a la mínima que algú ens diu alguna cosa", agrega.

L’especialista explica que "mentre es treballa a un ritme trepidant, els nivells de cortisol i adrenalina (les dos hormones relacionades amb l’estrès) són elevats. L’adrenalina fa que el sistema immunològic sigui més fort i el cortisol actua com a antiinflamatori, perquè puguem aguantar llargues jornades."

"En canvi, quan entrem en manera vacances aquests nivells d’hormones baixen, amb el que el nostre sistema immunològic es deprimeix i podem emmalaltir més fàcilment," adverteix Saumell, que apunta que és més comú que el pateixin "persones hiperexigents o que es consideren imprescindibles".

Segons la psicòloga, l’estrès vacacional afecta persones per a qui el treball ho és tot.

"De sobte -prossegueix la psicòloga- quan es troben de vacances, no saben fer front al temps lliure, no saben com relaxar-se i disfrutar d’ell. En cas de tenir una agenda al màxim i estar sempre pendents del mòbil i dels correus electrònics, passen a no tenir res d’això. I quan es queda sense la seua rutina d’hàbits laborals i professionals, es desestabilitzen".

Segons dades de l’últim informe anual InfoJobs-ESADE, un 34 % dels treballadors espanyols creu erròniament que són imprescindibles i ningú no podrà substituir-los i, de fet, el 8 % mai no s’agafa més d’una setmana seguida de vacances per temor que el treball no tiri endavant en la seua absència.

"Quan sento que una persona, amb nom i cognoms, és imprescindible, automàticament penso que aquesta empresa té un problema d’organització", comenta la consultora de recursos humans i professora d’Economia i Empresa de l’UOC Gina Aran.

"Les persones són imprescindibles perquè les empreses funcionin i creixin, però centrar això en algú concret és un greu error. El realment imprescindible és que el capital humà tingui recursos i sigui organitzat de manera que l’empresa pugui adaptar-se eficaçment a tots els canvis", segons la professora.

Segons l’informe InfoJobs-ESADE, "els treballadors amb càrrec d’empleat es connecten durant les vacances a l’oficina en el 45 % dels casos; els comandaments intermedis ho fan en el 68 %, i els càrrecs directius, en el 84 %".

Molts ho fan motu proprio, però per al 30 % es deu a les exigències dels seus caps, a qui els sembla lògic que els empleats estiguin permanentment connectats, encara que sigui contraproduent, segons Aran.

"Els treballadors rendeixen més si poden descansar i desconnectar uns dies", apunta Aran, que assegura que "el fet que els empleats sentin benestar prevé malalties psicològiques, del sistema nerviós, malalties osteomusculars, danys en la vista o problemes d’obesitat."

"Desconnectar és molt necessari per descansar i per continuar sent productius després. Recomano a totes les persones que estiguin de vacances que desconnectin i experimentin altres coses, de les quals gaudeixin i es relaxin. Per a aquelles que no puguin evitar consultar el seu telèfon intel·ligent, aconsello que s’obliguin a fer-ho sol un dia a la setmana i en una franja horària concreta", conclou.

tracking