SEGRE

TRADICIONS PATRIMONI IMMATERIAL

Repic festiu a les Avellanes

Més d'un centenar de persones assisteixen al monestir per escoltar els primers tocs de la campana gran || Fosa el 2019, està dedicada a Sant Marcel·lí Champagnat

Alguns dels visitants que van poder veure el repic de campanes del monestir de les Avellanes.

Alguns dels visitants que van poder veure el repic de campanes del monestir de les Avellanes.R.P.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El monestir de les Avellanes, a la Noguera, va acollir ahir la festa del primer repic de la campana gran dedicada a Sant Marcel·lí de Champagnat. Es va fondre el 2019 coincidint amb la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer i va pujar fa un any al campanar, segons fonts de l’organització. D’aquesta forma, culmina un procés que va començar l’any 2011 per recuperar les campanes del monestir i el seu so.

La campana Sant Marcel·lí Champagnat va ser la quarta i última que es va instal·lar per recuperar els repics en aquest emblemàtic edifici religiós. És obra del mestre Abel Portilla i obsequi de l’ajuntament d’Os, l’única construïda sencera artesanalment des del motllo fins a la fosa. Pesa 750 quilos. En aquesta recuperació han estat involucrades persones, entitats i institucions locals perquè el procés generés sinergies al territori i promoure turísticament la Noguera Alta.

El repic de campanes va anar a càrrec de la Confraria de Campaners i Carrillonistes de Catalunya, que es van encarregar de fer girar les quatre campanes del campanar. Hi van participar campaners vinguts de Burgos i els Joves Campaners d’Os. A l’acte, que va ser transmès en streaming, van acudir més d’un centenar de persones.

Es van entregar una vintena de medalles i diplomes a vint entitats socials i culturals del Montsec claus per poder recuperar aquest patrimoni. El toc manual de les campanes va ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco a finals de l’any passat. És una tradició sostinguda per ajuntaments, voluntaris i veïns.

tracking