SEGRE
Sabies que...?

Sabies que...?EDUARD MASANA / UNIVERSITAT DE BARCELONA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El proper dia 27 de juliol es produeix un dels fenòmens astronòmics més destacats de l’any, i que és observable des del nostre territori, es tracta d’un eclipsi total de Lluna. En un eclipsi de Lluna, com el nom indica, és la Lluna l’astre que es deixa de poder observar degut que el nostre planeta la deixarà a les fosques. Cal tenir present que tot objecte a l’espai projecta una ombra en direcció oposada al Sol i, que és quan un objecte entra a l’ombra d’un altre que es deixa de veure, i diem que s’ha produït un eclipsi.

Des del planeta Terra, qui condiciona els eclipsis és la posició del nostre satèl·lit natural, la Lluna. Aquesta orbita de forma inclinada respecte del pla Terra-Sol conegut com a eclíptica i per tant és en casos molt concrets que es produeix una alineació perfecta (o quasi) d’aquests tres astres: Sol, Terra i Lluna. Segons com sigui aquesta alineació tindrem els diversos tipus d’eclipsi, així si la Lluna s’interposa entre el Sol, nosaltres tindrem un eclipsi de Sol. En canvi, el que succeirà el proper dia 27 és que la Terra s’interposarà entre la Lluna i el Sol, de manera que la Lluna en fase plena queda a l’ombra, deixa de rebre els rajos del sol i es produeix l’eclipsi.

La lluna a l’amagar-se darrere la Terra, primer entra en la zona anomenada penombra , on arriben parcialment els rajos del Sol i des de la Terra veiem un eclipsi penombral que alguns cops és gairebé imperceptible. En el cas que ens ocupa, la Lluna no només entrarà a la penombra sinó completament a l’ombra al deixar de rebre la llum directa del Sol. Serà, per tant, un eclipsi total que podrem veure, en bona part, des del nostre territori, però que podran veure completament a la zona central d’Àsia i a l’est d’Àfrica.

El dia 27, l’eclipsi començarà a les 19.14 hores amb la fase penombral però la Llluna encara no haurà sortit a Catalunya i haurem d’esperar que siguin més de les 21 hores, moment en què apareixerà per l’horitzó ja en fase d’ombra però encara com a eclipsi parcial. La totalitat de l’eclipsi començarà a les 21.30 hores amb la Lluna difícilment observable per estar propera a l’horitzó, però tindrem ocasió d’observar-ne la totalitat fins a les 23.13 hores aproximadament, després la Lluna començarà a sortir de l’ombra fins a recuperar la normalitat a quarts de dues de la matinada.

Per tant, tenim força estona per gaudir de l’espectacle.

Sabies que...?

Sabies que...?EDUARD MASANA / UNIVERSITAT DE BARCELONA

Sabies que...?

Sabies que...?EDUARD MASANA / UNIVERSITAT DE BARCELONA

tracking