SEGRE

SANITAT DIA NACIONAL CONTRA LES AGRESSIONS EN L?ÀMBIT SANITARI

Les dones pateixen el 84% de les agressions al personal sanitari a l'Arnau i els CAP

El 2017 van ser 91, la majoria verbals, 77 a treballadores, i el gerent de l’ICS ho atribueix a l’elevada feminització del sector || Destaca que hi ha protocols per saber com comportar-se en aquests casos

La unitat d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova.

La unitat d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Treballadors de l’Arnau de Vilanova i els Centres d’Atenció Primària de Lleida van patir l’any passat noranta-una agressions per part de pacients o familiars. En concret, n’hi va haver seixanta-set a l’hospital i vint-i-quatre als CAP, majoritàriament verbals (cinquanta-una i vint, respectivament). La gran majoria, setanta-set, van ser a dones, la qual cosa implica el 84% del total. El gerent territorial de l’Institut Català de la Salut, Mateu Huguet, ho va atribuir a l’elevada feminització del sector sanitari en el qual, va indicar, el 95% del personal d’infermeria són dones i l’índex de facultatives també és molt elevat. Segons dades de l’ICS, en el conjunt de l’àmbit sanitari un 72% del personal són dones. De les seixanta-set agressions registrades a l’Arnau, deu van ser físiques (vuit a dones), setze de verbals greus i quaranta-una, verbals més lleus. El col·lectiu més afectat va ser el d’infermeria, amb trenta-dos a diplomades i catorze a auxiliars. També hi va haver quinze agressions a metges, tres a caps, dos a tècnics sanitaris i una a un zelador. Així mateix, a l’Atenció Primària es van comptabilitzar tres agressions físiques (totes a dones), vint de verbals i una que va provocar danys a béns.

Per categories professionals, hi va haver tretze agressions a metges (dos físiques, a dones), quatre a personal d’infermeria (totes verbals), sis a tècnics o administratius (una de física) i una a una tècnica sanitària. Huguet va destacar que el percentatge de personal sanitari agredit és molt baix, ja que “en un dia passen per l’Arnau al voltant de dos mil persones i a l’Atenció Primària s’efectuen unes dos milions de consultes a l’any”. Amb tot, va dir que no per ser poques en nombres absoluts deixen de ser censurables i va remarcar que les investiguen totes, una per una. En aquest sentit, va assenyalar que l’any passat no es va presentar cap denúncia als Mossos i va precisar que aquest extrem és potestatiu de la persona agredida. Va apuntar també la necessitat que els professionals se sentin protegits en aquestes situacions i va dir que disposen d’un protocol d’actuació que els indica com comportar-se en cas d’agressió per evitar tant danys a l’agressor com possibles conseqüències jurídiques. El gerent de l’ICS no va poder precisar a quines unitats es produeixen més agressions, tot i que va indicar que a Urgències i l’àrea psiquiàtrica hi sol haver persones més alterades. També va detallar que moltes situacions agressives es relacionen amb el tracte i les esperes.

LES CLAUS

  • Per gravetat. A l’Arnau de Vilanova hi va haver deu agressions físiques, setze de verbals i quaranta-una també de verbals però més lleus. A l’Atenció Primària, se’n van registrar vint de verbals, tres de físiques i una va provocar danys a béns.
  • Per categories professionals. De les 67 agressions a l’Arnau, 32 van ser a personal diplomat d’infermeria, 15 a metges, 14 a auxiliars d’infermeria, tres a caps, dos a tècnics sanitaris i una a un zelador. Als CAP, la majoria d’agressions, 13, van ser a facultatius. També n’hi va haver sis a tècnics/administratius, quatre a personal d’infermeria i una a un tècnic sanitari.
  • Per gènere. De les 91 totals el 2017, 77 van ser a dones (59 a l’Arnau, vuit de les quals físiques, i 18 als CAP, tres de físiques). 
tracking