SEGRE

MOBILITAT SUCCESSOS

Hospitalitzada pel primer accident greu d'un patinet elèctric a Lleida

Una menor de 16 anys, que conduïa un patinet elèctric, va resultar ferida de gravetat dimecres al ser envestida per un vehicle a l’avinguda Catalunya. L’adolescent va ser evacuada a l’Arnau de Vilanova amb una cama fracturada. Es tracta del primer accident greu protagonitzat per un d’aquests vehicles, pendents encara de l’ordenança municipal.

Vista general de la zona on va tenir lloc de l’accident la tarda de Sant Esteve, dimecres passat.

Vista general de la zona on va tenir lloc de l’accident la tarda de Sant Esteve, dimecres passat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una adolescent de 16 anys ha estat hospitalitzada al tenir el primer accident greu registrat a Lleida amb un patinet elèctric implicat. Els fets van ocórrer la tarda de Sant Esteve. Segons va confirmar la Guàrdia Urbana, van rebre l’avís a les 17.30 hores després que un vehicle atropellés un patinet elèctric conduït per una menor d’edat a la confluència de la plaça Espanya amb l’avinguda Catalunya. Per causes que es desconeixen i que s’investiguen per instruir l’atestat policial, la menor anava a bord del patinet mentre creuava un pas de vianants quan va ser atropellada per un turisme. Fins al lloc de l’accident es van traslladar diversos efectius de la Policia Local i tres ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Una va evacuar l’adolescent fins a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida, on va ingressar en estat greu amb una fractura de cama. La Urbana va alertar els pares de la menor ferida per explicar-los el que havia passat i que es traslladessin a l’hospital. Per fer l’atestat de l’accident, la Urbana ha obtingut el testimoni de la menor ferida i del conductor del turisme implicat, a més de les persones que es trobaven al lloc en el moment dels fets.

LES CLAUS

  • Normativa municipal. L’ordenança de la Paeria que entrarà en vigor pròximament prohibeix als patinets elèctrics circular per les voreres i la calçada. Només podran anar pel carril bici, parcs, places, rambles, passejos centrals i carrers on la velocitat sigui limitada a 20 o 30 quilòmetres per hora. La normativa estableix en els 16 anys l’edat mínima per circular amb aquests vehicles i per conduir els de tipus B (els que pesen més de 25 quilos i mesuren més d’un metre de lingitud) han de portar casc. 
  • Direcció General de Trànsit. La Direcció General de Trànsit prepara un reial decret per regular els patinets que també prohibirà que circulin per les voreres i limitarà la seua velocitat màxima a 25 quilòmetres per hora. Els conductors no podran utilitzar auriculars i podran ser sotmesos a proves d’alcoholèmia i drogues. Així mateix, la Fiscalia de l’Estat  lanteja  que disposin d’una assegurança obligatòria.

Es tracta del primer accident greu que té un usuari de patinet elèctric a la ciutat de Lleida. El mes de setembre passat, una dona va denunciar haver estat envestida per un patinet conduït per un jove quan anava per la vorera de Bisbe Irurita, cosa que va provocar-li un blau al genoll. Per la seua part, usuaris de patinets elèctrics, agrupats en el col·lectiu VMP Lleida, demanen que no se’ls “criminalitzi” i ahir van presentar al·legacions a la normativa de la Paeria per regular aquesta pràctica.

D’altra banda, el fiscal de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, va advertir ahir que hi ha un “buit” de legislació en el procés des que es compra un patinet elèctric fins al seu ús a la calçada. “El patinet elèctric no és un joguet”, va advertir, amb motiu de l’accident mortal dimarts a Còrdova d’un usuari d’un d’aquests vehicles, que, pel que sembla, va poder assolir els 60 km/h.

També demanen que aquests vehicles puguin anar per plataformes úniques per a vianants, com les passarel·les. En canvi, l’entitat considera “perillós” permetre circular als patinets per parcs, places, rambles i passejos centrals, per la qual cosa proposa que en aquestes zones el pas d’aquests vehicles “sigui indicat per un carril bici i quedi fora de l’ús lúdic”.

Altrament, proposa “que quedi prohibit el seu pas”. Recorda que la primera víctima mortal, a Esplugues de Llobregat, va ser en una rambla i argumenta que en aquests espais “és on pot ser més perillós l’ús del vehicle de mobilitat personal, ja que habitualment l’ús és lúdic i no es pot endevinar la seua trajectòria”. També remarca que aquestes zones solen ser freqüentades per gent gran.

L’ordenança no entrarà en vigor previsiblement fins al març La modificació de l’ordenança de circulació per regular els patinets i plataformes elèctriques, segways i bicis a motor no entrarà en vigor amb tota probabilitat fins al març vinent. La Paeria la va aprovar inicialment en el ple de l’octubre passat i preveia estrenar-la a començaments de gener, però no serà possible perquè encara està en tramitació. El termini de presentació d’al·legacions finalitza oficialment demà dia 30. El govern municipal ha d’analitzar-les per acceptar-les o desestimar-les i l’ordenança haurà de ser aprovada de nou en sessió plenària, previsiblement al gener, per després ser publicada als organismes oficials.

tracking