SEGRE

HABITATGE COOPERATIVISME

Viure en col·lectivitat

Imatge de grup de diversos membres de la cooperativa La Closca, que gestiona el bloc on viuen al carrer Bruc, a Cappont.

Imatge de grup de diversos membres de la cooperativa La Closca, que gestiona el bloc on viuen al carrer Bruc, a Cappont.GERARD HOYAS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Viure en un bloc de pisos amb un preu assequible en la qual la propietat, i per tant la seua gestió, és col·lectiva. Aquest és un projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús pioner a Lleida i que fa gairebé un any que va nàixer a l’edifici número 8 del carrer Bruc, a Cappont. Va ser construït el 2008, no es va arribar a ocupar mai i la fundació Dinamo de Barcelona va comprar el bloc, de 24 habitatges, per 2 milions d’euros per implementar a Lleida aquest projecte que ja impulsa en altres municipis catalans.

“És una forma diferent de viure en què fuges del capitalisme, ja que es converteix patrimoni privat en habitatge cooperatiu traient-lo del mercat especulatiu”, explica Ignasi Camps, un dels 27 inquilins de l’edifici del Bruc i membre de La Closca, la cooperativa propietària. Es paga una quota inicial i una altra de mensual a la Dinamo, que els cedeix el bloc per 75 anys. “Els pisos d’una habitació costen 325 euros; els de dos, 400; i els de tres, 650 euros”, va explicar, i va dir que la gran majoria són de Lleida, joves i solters, malgrat que també hi ha una persona de 60 anys i una altra de més de 70.“Per entendre el que significa viure en comunitat, sempre explico que jo abans mai no havia tingut contacte amb cap veí i, quan vaig arribar aquí, el primer dia hi havia 20 persones a la porta que em van ajudar amb el trasllat”, indica.

“Som amics, fem sopars, excursions, ens ajudem i a través de les assemblees tot flueix”, destaca. I és que el funcionament de la cooperativa inclou una assemblea mensual, en la qual es prenen decisions com la instal·lació de plaques solars (un dels objectius és el consum sostenible), la quota mensual o organitzar activitats. S’estructuren en comissions, com les de resolució de conflictes, manteniment, gestió d’espais (com un pati amb piscina) o del pressupost.

A més, hi ha quatre persones més que són sòcies col·laboradores. “Col·laboren en el projecte però sense vindre a viure als pisos i per a la cooperativa suposa una font de líquid monetari extra”, detalla.

Sis pisos es destinen a atendre casos d’emergència

La fundació Dinamo està homologada com a promotora social d’habitatge per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que estableix el requeriment que un de cada set pisos s’haurà de destinar a habitatges d’emergència i al bloc de Lleida són un total de sis.

Entre els valors d’aquest projecte figuren potenciar l’economia social i solidària, que significa arrelar-se en l’entorn i establir aliances tant amb les entitats del territori (Ateneu Ponent Coopera o La Baula) com amb els veïns i veïnes del barri. Concretament en aquest cas, tenint en compte que hi ha sis habitatges d’emergència social, hi haurà una oportunitat més gran per generar aquestes sinergies. Camps va explicar que se n’estan començant a ocupar des de fa poc i que encara no n’han conegut els inquilins.

Imatge de grup de diversos membres de la cooperativa La Closca, que gestiona el bloc on viuen al carrer Bruc, a Cappont.

Imatge de grup de diversos membres de la cooperativa La Closca, que gestiona el bloc on viuen al carrer Bruc, a Cappont.GERARD HOYAS

tracking