SEGRE

EQUIPAMENTS RELIGIÓ

L'ajuntament de Lleida detecta que un local musulmà a la Bordeta s'usa com a mesquita sense llicència

Concedeix un mes a l'associació titular del recinte per complimentar tots els requisits necessaris per poder legalitzar-la || Va actuar arran de queixes de veïns del bloc del carrer Antoni Solé per soroll

Façana de l’immoble al carrer Antoni Solé que acollia un centre de culte sense llicència.

Façana de l’immoble al carrer Antoni Solé que acollia un centre de culte sense llicència.GERARD HOYAS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria ha constatat que un local de la Bordeta que té llicència de centre cultural àrab i islàmic funciona en realitat com a espai de culte de forma il·legal. La Guàrdia Urbana va inspeccionar el local al carrer Antoni Solé el 28 de desembre, després de les queixes per soroll d’una veïna del mateix edifici. Aleshores, els agents van poder acreditar que hi havia un espai destinat a mesquita perquè així ho indicaven explícitament els cartells que hi havia al recinte.

Arran d’això, tècnics municipals van redactar un informe en el qual conclouen que la titular de l’establiment és l’Associació Cultural de la Bordeta Formació i Cultura Àrab i Islàmica, que només disposa de llicència per dur a terme l’activitat de centre cultural i que, en canvi, no té cap permís per a l’activitat de culte. Això ha portat la Paeria ha dictar una resolució que concedeix a l’entitat el termini d’un mes per efectuar la comunicació prèvia d’obertura d’un centre de culte aportant tota la documentació pertinent que acrediti que compleix l’ordenança municipal d’establiments de pública concurrència i la legislació corresponent. L’ajuntament adverteix que podrà acordar el cessament de l’activitat si no ho fa, a més d’imposar possibles multes.Aquest cas s’assembla al que va tenir lloc al barri del Noguerola fa unes setmanes, després que la Guàrdia Urbana inspeccionés un altre local amb llicència de centre cultural i comprovés que l’associació titular, Ibn-Hazm, desenvolupava activitats de culte de forma il·legal amb un aforament per a 220 persones.

Els agents, que van acudir a l’immoble després de rebre queixes per obstrucció de la via pública a causa d’una aglomeració de persones, van identificar el polèmic imam Abdelwabab Houzi com a responsable del temple i van observar una sala de 500 metres quadrats disposada com a lloc de pregàries.La Paeria va ordenar el mes de gener la suspensió immediata d’aquesta activitat al ser il·legalitzable, ja que l’ordenança estipula que els temples han d’estar en un carrer que no sigui d’ús preferent per a vianants i que les voreres tinguin almenys 3 metres d’ample. Una de les dos portes del local dona al carrer Maria Sauret, d’ús preferent per a vianants, i l’altra a Lluís Roca, amb una vorera que té menys de dos metres d’ample i que no és ampliable. En canvi, la resolució relativa al local d’Antoni Solé ofereix la possibilitat de legalitzar el centre de culte.

Sanció de 6.001 € pel temple islàmic il·legal a Lluís Roca

La Paeria ha imposat una multa de 6.001 euros per una infracció tipificada com a molt greu a l’associació cultural islàmica Ibn-Hazm, per dur a terme il·legalment l’exercici d’una activitat de culte sense haver presentat la declaració pertinent. La llei estableix que la infracció es considera molt greu si “existeix risc per a les persones, béns o el medi ambient, o és una activitat prohibida per l’ordenament jurídic o que no pot complir els requeriments de la normativa sectorial aplicable”. Aquest últim punt és el que es dona amb aquest local, que en cap cas pot acollir l’ús de mesquita.

En el supòsit que l’entitat reconegui voluntàriament la seua responsabilitat, renunciant a presentar al·legacions, la multa es redueix un 20%, i un altre 20% si paga voluntàriament sense esperar que la Paeria dicti una resolució. D’aquesta manera, l’import de la sanció podria quedar en 3.600,60 euros.

tracking