SEGRE

Creat:

Actualitzat:

‘Generació Y’

Encara que els autors consultats assenyalin diferents dates de cohort a l’hora d’indicar la data inicial i la final d’aquesta generació, la majoria coincideixen que està integrada pels nascuts en la dècada que va del 1982 al 1992. En el que sí que coincidim tots és que els seus pobladors, independentment del país d’origen i de les fronteres que els separin o els incloguin, tenen una nacionalitat comuna, universal i coneguda en l’àmbit laboral com a millenials. També són coneguts com a nadius digitals, perquè els seus ciutadans han viscut des dels primers dies en un món universal i tecnològic, i tenen en comú una cultura social i laboral les característiques de la qual és necessari conèixer i tenir en compte per part de les empreses, sempre que aquestes vulguin atreure’ls i fidelitzar-los.

Perfil dels nadius digitals

Estem davant d’un col·lectiu de persones que, des d’un punt de vista socioeconòmic, valoren més l’accés als serveis que a la propietat d’aquests, que aposten per una economia col·laborativa. Que se situen en l’origen d’una nova societat pilotada per una naixent economia circular –filla de l’ecològica– i que, des d’un punt de vista laboral, estan molt més motivats per aspectes qualitatius, com ara la mobilitat geogràfica i funcional, que per la jornada fixa o el salari.

Què poden fer les empreses davant d’aquest nou col·lectiu de persones que són la força laboral dels pròxims anys, en els quals també acabarà incorporant-se la següent generació Z? Les empreses que vulguin comptar amb la complicitat laboral d’aquests professionals hauran de fomentar els entorns laborals que facilitin la intraemprenedoria, la multitasca, el treball per projectes que tinguin en compte una participació transversal de professionals pertanyents a diferents àmbits funcionals. I aquests apostaran per les organitzacions amb un clima laboral que sigui capaç d’integrar els interessos de l’empresa amb els seus valors i les seues expectatives.

‘Generació X’. Immigrants digitals

La generació que va des de mitjans dels anys seixanta fins a principis dels anys vuitanta és la coneguda com a generació X. Els seus integrants són professionals que van viure l’adolescència, la formació i els primers anys d’experiència en un entorn analògic, i que, per poder continuar mantenint-se en el mercat laboral, han hagut de canviar d’entorn i migrar cap al món digital. L’èxit de molts projectes empresarials actuals s’està aconseguint a base de programes de mentoring recíproc, en els quals professionals de la generació X treballen conjuntament amb professionals de la generació Y, amb la qual cosa aconsegueixen no només uns excel·lents resultats en els projectes, sinó també –i el que és més important– uns increments substancials en el grau de maduració de cada una de les dos generacions, de manera que es beneficien els professionals de la generació X dels coneixements i la mentalitat oberta de la nova generació i, al mateix temps, s’enriqueix la generació de l’expertise de la generació X, en benefici mutu i de la mateixa empresa.

tracking