SEGRE

PANORAMA

El PSOE es compromet a convocar eleccions en “uns mesos” si guanya la moció a Rajoy

Ciutadans demana als socialistes que la retirin i proposa un “candidat instrumental” i anar a les urnes || El PP assegura que Sánchez vol arribar a la Moncloa de la mà dels “hereus del terrorisme”

Carmen Calvo va assegurar que el PSOE s’ha compromès a convocar eleccions d’aquí a “uns mesos”.

Carmen Calvo va assegurar que el PSOE s’ha compromès a convocar eleccions d’aquí a “uns mesos”.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE es va comprometre ahir a convocar eleccions d’aquí a “uns mesos” si guanya la moció de censura que ha plantejat contra el president del Govern, Mariano Rajoy, i va reclamar a tots els diputats suport perquè “aquest país no aguanta un dia més la corrupció del PP”. Aquest és el compromís que va llançar la secretària d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, sobre la moció plantejada per Pedro Sánchez contra el president del Govern, Mariano Rajoy.

De moment, Ciutadans va oferir ahir als socialistes pactar una altra moció “amb un candidat instrumental” que no seria encapçalada ni pel líder de Ciutadans, Albert Rivera, “ni el senyor Sánchez”, perquè “doni veu a Espanya”, segons el secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas. No obstant, per aconseguir-ho Sánchez hauria de retirar la seua “precipitada” moció, “irresponsable i perjudicial per a Espanya” per formar “un govern Frankenstein en mans dels que volen trencar Espanya”, segons va dir en al·lusió a un possible suport dels independentistes.

Fernando Martínez-Maíllo afirma que si Pedro Sánchez no retira la moció, serà “el judes” d’Espanya

Per la seua banda, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va atribuir la presentació de la moció a interessos “partidistes” i “personals” de Sánchez, a qui va advertir que el que interessa a Espanya és que “hi hagi tranquil·litat”. El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, va afirmar que Sánchez no retira la moció de censura contra el president del Govern, després de conèixer-se la sentència del cas Gürtel, “passarà a la història d’Espanya com el judes de la política”. Així mateix, va acusar el líder del PSOE de voler accedir al Govern amb uns suports insuficients, va analitzar, que surten “dels que volen trencar Espanya i els que són els hereus del terrorisme”, per tot seguit enumerar Podem, ERC, PDeCat i Bildu.

La posició del PNB dependrà també de si el PSOE “accepta abordar un canvi en el model territorial de l’Estat, en l’acceptació dels autogoverns d’Euskadi i Catalunya”, si “sintonitza amb l’agenda basca i la defensa dels interessos d’Euskadi”, i de les mesures de “regeneració democràtica” que es vulguin posar en marxa, segons va destacar Ortuzar en un acte del partit a Barakaldo.

barcelona

El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir que Pedro Sánchez el tindrà a la vora en la moció de censura i en tot allò que sigui la defensa dels drets civils i polítics de tota la ciutadania. En declaracions als mitjans en una visita a l’estació d’esquí de la Molina, va aprofundir que això vol dir donar suport als “presos polítics catalans”, a les persones que són a l’estranger, en al·lusió als exconsellers, o a la gent que s’ha hagut d’“exiliar” com cantants perquè han expressat lliurement la seua opinió. El president va insistir en la necessitat de defensar civilment i políticament els drets de llibertat d’expressió, de manifestació i de concentració.

Hores abans, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va afirmar després del consell nacional del conjunt que els vots de la seua formació a la moció de censura proposada pel PSOE contra el president del Govern Mariano Rajoy “seran incompatibles amb els vots de Ciutadans”. També va declarar que el partit haurà de posicionar-se pel que fa a la possible candidatura del líder socialista, Pedro Sánchez, després que s’hagi passat “diversos dies insultant” el president de la Generalitat i d’haver donat suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

Al seu torn, el portaveu adjunt d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, va instar el secretari general del PSOE a anar a la presó madrilenya d’Estremera per demanar a líder d’ERC, Oriol Junqueras, el recolzament d’aquesta formació política a la moció de censura contra Mariano Rajoy. “Si Pedro Sánchez vol els vots d’Esquerra per a una moció de censura, que vagi a Estremera a demanar-l’hi des de darrere d’un vidre al president”, va escriure el diputat al seu compte de Twitter, en al·lusió a Junqueras.

“La decisió del PNB depèn de si el plantejament és seriós”El president del PNB, Andoni Ortuzar, va afirmar ahir que la decisió d’aquest partit sobre la moció de censura contra el president, Mariano Rajoy, anunciada pel PSOE dependrà de si el plantejament és “seriós i viable o tan sols obeeix a interessos curtterministes i electoralistes”.

Carmen Calvo va assegurar que el PSOE s’ha compromès a convocar eleccions d’aquí a “uns mesos”.

Carmen Calvo va assegurar que el PSOE s’ha compromès a convocar eleccions d’aquí a “uns mesos”.EFE

tracking