SEGRE

DIPLOMÀCIA INTERNACIONAL

Les dos Corees intenten rellançar la cimera de Singapur amb Trump

Moon Jae-in i Kim Jong-un es troben unes hores a la zona desmilitaritzada per segona vegada en un mes || Els EUA segueixen amb els preparatius de la cimera

Imatge del president sud-coreà, Moon Jae-in, i el líder del Nord, Kim Jong-un el 27 d’abril passat.

Imatge del president sud-coreà, Moon Jae-in, i el líder del Nord, Kim Jong-un el 27 d’abril passat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders de les dos Corees van celebrar ahir, en secret i totalment per sorpresa, la segona reunió en tot just un mes per tractar la millora de vincles i la possible celebració de la cimera entre Kim Jong-un i el president dels Estats Units, Donald Trump. El president de Corea del Sud, Moon Jae-in, i el líder del nord, Kim Jong-un, es van reunir durant dos hores a la desmilitaritzada frontera entre els dos països, segons va detallar l’oficina presidencial sud-coreana en un comunicat. “Els dos líders han intercanviat opinions amistosament de cara a implementar la declaració de Panmunjom del 27 d’abril i per aconseguir que se celebri amb èxit una cimera entre Corea del Nord i els Estats Units”, va explicar al text el portaveu presidencial, Yoon Young-chan. Els portaveus de la Casa Blava (l’oficina presidencial sud-coreana) no van voler aportar de moment més informació, incloent-hi quina de les dos parts va sol·licitar celebrar la sorprenent cimera.

La trobada es produeix al cap de tot just dos dies després que Trump anunciés sobtadament que cancel·lava la cimera per tractar amb Kim el possible desmantellament del programa nuclear, encara que divendres el president nord-americà va recular dient que encara és possible fer la reunió el 12 de juny a Singapur com estava previst. Kim i Moon ja van celebrar el dia 27 d’abril una primera cimera, en la qual van firmar una declaració en què es comprometien a treballar per aconseguir la “total desnuclearització” de la península coreana.

Paral·lelament, un equip de la Casa Blanca va anar ahir a Singapur per la possible represa de la cimera entre Trump i Kim Jong-un, prevista inicialment per al 12 de juny però qüestionada després d’un encreuament d’acusacions entre alts càrrecs nord-americans i nord-coreans. “Estem tenint converses molt productives amb Corea del Nord sobre el restabliment de la cimera que, si se celebra, probablement segueixi sent a Singapur a la mateixa data, el dia 12 de juny, i si és necessari, s’allargarà més enllà d’aquesta data”, va indicar el mandatari nord-americà a través del seu compte a Twitter.

tracking